Οικονομία

Ποια είναι τα νέα «λαβράκια» που εντόπισε το ΚΕΑΟ

Ποια είναι τα νέα «λαβράκια» που εντόπισε το ΚΕΑΟ
Εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτογραφικών ειδών, βρέθηκε να έχει δημιουργήσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) χρέος 300.000 ευρώ.

Η ιδιοκτησία της επιχείρησης, που έχει έδρα στην Αθήνα, διαθέτει 15 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο, επέλεξε το κλείσιμο της εταιρίας. Μόνο που λίγο αργότερα η επιχείρηση άνοιξε ξανά στην ίδια διεύθυνση, με νέο ιδιοκτήτη. Ποιος είναι αυτός; Είναι η μητέρα του πρώην ιδιοκτήτη, ηλικίας… 94 ετών! Ο πρώην ιδιοκτήτης και γιος της νέας υπερήλικης υπευθύνου, βρίσκεται στους 15 εργαζόμενους της εταιρίας. Αποτέλεσμα αυτής της ξεκάθαρα εικονικής διαδικασίας είναι σήμερα η εταιρία να έχει διπλασιάσει την οφειλή της, που υπερβαίνει πια τις 600.000 ευρώ. Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ διαπίστωσαν την εξόφθαλμη απάτη και προέβησαν σε αναστολή ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Έτσι, θεωρούν ότι μπορούν να αναγκάσουν τους ιθύνοντες να προβούν σε ρύθμιση χρεών για να μπορούν στο μέλλον να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορεί το ΚΕΑΟ να στραφεί ενάντια στην 94άχρονη υπερήλικα που φαίνεται ότι χρωστάει αυτό το υπέρογκο ποσό, ως ιδιοκτήτρια της επιχείρησης…

Είναι ίσως το πιο κραυγαλέο από τα τελευταία «λαβράκια» που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και προσπαθούν να διαχειριστούν. Μια δεύτερη αντίστοιχη περίπτωση, ξεκάθαρης απάτης, αφορά μια πασίγνωστη αλυσίδα γυμναστηρίων με 100 εργαζόμενους. Βρέθηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι είχαν μεταφερθεί σε καινούργια εταιρία. Η προηγούμενη, όλως τυχαίως, είχε δημιουργήσει χρέος στο ΚΕΑΟ άνω του 1 εκατ. ευρώ και η νέα ήδη έχει αυξήσει την οφειλή κατά 200.000 ευρώ…

Στόχος του ΚΕΑΟ για να περιορίσει κάπως την παραβατικότητα που έχει οδηγήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 22,5 δισ. ευρώ είναι η δημιουργία μιας διαδικασίας βαθμολόγησης των επιχειρήσεων που θα βρίσκονται στα μητρώα του. Σε αυτή θα αναφέρονται όλες οι οικονομικές επιδόσεις του οφειλέτη κατά την τελευταία τριετία. Ανάλογα με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώνει μια επιχείρηση, είτε θα ασκείται πίεση ώστε να ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση οφειλών (πχ ρύθμιση 12 δόσεων που είναι η μόνη ενεργή σήμερα), είτε θα ξεκινάει η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τίθενται εν ισχύ 70 ημέρες μετά την αποστολή του ατομικού ειδοποιητηρίου και είναι τα εξής:
- Πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (παραγγελίες κατάσχεσης κινητών / ακινήτων και κατασχέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων).
- Αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων.