Οικονομία

Προσπάθειες για μια λύση «συμφωνίας» πριν το κρίσιμο Eurogroup

Προσπάθειες για μια λύση «συμφωνίας» πριν το κρίσιμο Eurogroup
Σε αγώνα δρόμου εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση εστιάζοντας σε δύο κρίσιμες ημερομηνίες πριν από τη σύσκεψη του Λουξεμβούργου, η οποία θα επικεντρωθεί στο θέμα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους

Αύριο Τρίτη 6 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG). Σε αυτήν θα πρέπει να επικυρωθεί ότι, η αξιολόγηση έκλεισε και πως αποδεσμεύεται η δόση.

Την προσεχή Παρασκευή 9 Ιουνίου συνεδριάζει το EWG, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να έχει σχηματίσει σαφή άποψη από την στάση που θα κρατήσουν οι 18 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά με το θέμα του χρέους και τις προοπτικές για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, η επίτευξη συνολικής λύσης (αξιολόγησης – χρέους) που επιδιώκει η κυβέρνηση φαίνεται να δυσκολεύει τις συζητήσεις, με τα μηνύματα από την γερμανική πλευρά να προετοιμάζουν για ένα νέο πεδίο εντάσεων και αντιπαραθέσεων.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με έγγραφό του προς τους βουλευτές της χώρας, το οποίο έφεραν στην επιφάνεια το Bloomberg και το Reuters, κάνει λόγο εμμέσως πλην σαφώς για ένα νέο μνημόνιο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία διευθέτησης του χρέους.

«Είναι έκδηλη πια η προσπάθεια κάποιων ακραίων κύκλων να επιβάλουν ένα άλλο μοντέλο στην Ευρώπη σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ, αναφερόμενος στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Εμείς θα επιχειρήσουμε ώστε να υπάρξει μια λύση που να περιλαμβάνει τα θέματα του χρέους», τονίζει, ερωτηθείς αν εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική λύση στο επικείμενο Eurogroup ή εάν αυτή θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Στις 10 το πρωί της Τρίτης θα συνεδριάσει η 27μελής Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και για το χρέος, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αναμένεται να ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Το ίδιο το ΔΝΤ αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκρίνει επί της αρχής ένα ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να συμμετέχει με χρηματοδότηση μέχρι να διευκρινισθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Κάτι τέτοιο θα έδινε τη δυνατότητα στη γερμανική κυβέρνηση να μην προσδιορίσει περαιτέρω τα μέτρα πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου. Οπως τόνισε στην τελευταία του ενημέρωση Τύπου ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Τζέρι Ράις, «εξετάζουμε όλες τις επιλογές εντός των πρακτικών και κανόνων μας… προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι, όσο ευέλικτοι μπορούμε στο πλαίσιο των συνθηκών κάθε χώρας». Ο κ. Ράις θύμισε ότι υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις έγκρισης επί της αρχής ενός προγράμματος χωρίς άμεση παροχή χρηματοδότησης. Επισήμως, το ΔΝΤ αισιοδοξεί για συμφωνία μέχρι τις 15 Ιουνίου, επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, η οποία χρειάζεται περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση αλλά και πιο ρεαλιστικούς στόχους για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα. Πάντως, έχει ήδη υποχωρήσει σημαντικά στο τελευταίο, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να αποφεύγει να αναφερθεί στον προηγούμενο στόχο του για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Είπε μόνον ότι αυτό πρέπει να είναι χαμηλότερο από το 3,5% του ΑΕΠ γιατί αυτό το ποσοστό δεν είναι βιώσιμο και «θα οδηγήσει σε υπερβολική λιτότητα για τον ελληνικό λαό».

Στον ρυθμό της ροής των ειδήσεων αναφορικά με το ζήτημα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μοιάζουν να κινούνται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ομως οι αποδόσεις των ομολόγων και ειδικά της δεκαετίας, που κινούνται πέριξ της περιοχής του 6%, έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα πρόσφατα χαμηλά τους, παραπέμποντας σε επιφυλακτικότητα αναφορικά με την προοπτική συμπερίληψής τους στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ. Αλλά κομβικής σημασίας είναι η συμπεριφορά της απόδοσης, του κόστους δανεισμού δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου, του ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο του 2019.