Οικονομία

Ακίνητα Ασφαλιστικών Ταμείων: Από την εγκατάλειψη στην αξιοποίηση

Ακίνητα Ασφαλιστικών Ταμείων: Από την εγκατάλειψη στην αξιοποίηση
Από τα 1.126 ακίνητα που ανήκουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη χώρα το 49% θεωρούνται κενά.

Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή ξεκινάει ένα τιτάνιο έργο αξιοποίησής τους, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκατάλειψη που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Η καταγραφή που έχει ολοκληρωθεί από την ειδική ομάδα εργασίας που ασχολήθηκε με την περιουσία των Ταμείων δείχνει ότι:
*Το 40% των ακινήτων είναι κενά.
*Το 31% έχει παραχωρηθεί.
*Το 20% αξιοποιείται. Ειδικότερα το 14% είναι μισθωμένο και το 6% ιδιοχρησιμοποιείται.

Υπάρχουν επίσης άλλα 900 ακίνητα που ανήκουν στην Πρόνοια που επίσης υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, ενώ περίπου 1.400 είναι τα κτίρια που έχουν καταλήξει στα Ιδρύματα που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Η δημόσια πρόσκληση που θα απευθυνθεί για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τα πρώτα 120 ακίνητα που βρίσκονται στην Αθήνα, θα είναι μόνο η αρχή. Ακολουθεί το πιλοτικό σχέδιο της αξιοποίησης 24 ακινήτων «εμβληματικού χαρακτήρα» στο κέντρο της πόλης μέσα από την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ενός διαγωνισμού όμως που καθυστερεί ακόμα να ξεκινήσει αφού εκτιμάται ότι χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι έξι μήνες για να ωριμάσουν οι σχετικοί φάκελοι. Πάντως ανάμεσα στα 24 κτίρια που προτάσσονται για τον σχετικό διαγωνισμό, ακόμα και αν αυτός ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα, υπάρχουν και κτίρια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιστορικά. Επίσης, υπάρχουν παλιές πολυκατοικίες από το μεσοπόλεμο αλλά και παλιά ξενοδοχεία.

Η αξιοποίηση των Ταμείων θα πραγματοποιηθεί μέσα από ελεγχόμενες επενδύσεις με κύριο στόχο να προστατευθεί το εμπόριο. Έτσι δεν αποκλείεται να γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό, την αναψυχή τον πολιτισμό, τις τέχνες, ακόμα και στην κοινωνική οικονομία.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κτιρίων:

Κανάρη 1 & Ακαδημίας
Πρόκειται για διώροφο διατηρητέο, ένα από τα κτίρια του αρχιτέκτονα ΕρνέστουΤσίλλερ που διασώζεται ακόμα στην Αθήνα. Η μελέτη για την ανακαίνιση του ξεκίνησε το 1999. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2014 και το κτίριο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τη νέα του χρήση.

FKA3.jpg

Σωκράτους 65-67
Πρόκειται για οκταόροφο κτίριο, συνολικής έκτασης 8847τμ. Η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε το 1958 από το πρώην Τ.Ε.Α.Υ.Ε.Κ. Αρχικά, το κτίριο λειτούργησε ως το γνωστό ξενοδοχείο AMBASSADEUR, κατόπιν στεγάστηκαν οι υπηρεσίες του Εφετείου. Παραμένει χωρίς χρήση τα τελευταία 17 χρόνια.

FKA1.jpg

Πανεπιστημίου 46
Το κτίριο οικοδομήθηκε την δεκαετία του 1880 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Πιθανολογείται ότι σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ. Περιλαμβάνει ισόγειο – ημιώροφο – Α – Β – Γ - Δ όροφο, το εστιατόριο «ΙΝΤΕΑΛ» και τον κινηματογράφο «ΙΝΤΕΑΛ». Το κτίριο είναι διαρρυθμισμένο σε χώρους γραφείων και καταστημάτων συνολικής έκτασης 8.000τμ. Στο μεγαλύτερο ποσοστό του παραμένει χωρίς χρήση εδώ και 17 χρόνια,

FKA2.jpg

Βουλής 6
Πρόκειται για συγκρότημα δύο διατηρητέων κτιρίων συνολικής έκτασης 1.890τμ). Το πρώτο έχει πρόσοψη επί της οδού Βουλής ενώ το δεύτερο έχει ανεγερθεί στο πίσω μέρος του οικοπέδου και επικοινωνεί με την οδό Λέκκα, μέσω κοινόχρηστης στοάς. Μεταξύ των δύο κτιρίων παρεμβάλλεται μικρό αίθριο. Το κτίριο είναι κενό και η λειτουργία του τελευταίου καταστήματος ανεστάλη περίπου πριν από 22 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση του κτιρίου είναι πολύ κακή με σημαντικές φθορές στην τοιχοποιία, στην οροφή, στα κλιμακοστάσια στα δάπεδα κ.α.

Βουλής 8-10
Πρόκειται για το «Μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων», διατηρητέο κτήριο (ΠΔ19/1985-ΦΕΚ Δ΄349/1985 & Δ-440/1985), το οποίο οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1949-1953, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Λαζαρίδη και Λεωνίδα Μπόνη. Από τα ισόγεια καταστήματα, μόλις δύο είναι σε χρήση, αυτά με πρόσοψη επί της οδού Βουλής, ενώ τα εσωτερικά ισόγεια καταστήματα είναι κενά. Οι όροφοι αποτελούσαν γραφειακούς χώρους του πρώην ΤΑΕ, που μετά την κατάργηση του Ταμείου και τη συγχώνευσή του στον ΟΑΕΕ, παραμένουν κενοί τα τελευταία 11 χρόνια,

FKA4.jpg

NETWORK