Οικονομία

Μέσω ΠΣΕΑ οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών και όχι απο τον ΕΛΓΑ

Μέσω ΠΣΕΑ οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών και όχι απο τον ΕΛΓΑ
Μέσω ΠΣΕΑ οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών και όχι απο τον ΕΛΓΑ Αποκλείοντας την δυνατότητα αποζημιώσεων της μειωμένης παραγωγής από τον ΕΛΓΑ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος, από του βήματος της βουλής δήλωσε πως η μόνη δυνατότητα στήριξης των ελαιοπαραγωγών για τις φετινές ζημιές είναι μέσω ΠΣΕΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος αναφέρει «Ο υφιστάμενος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει τη ζημία που έχουμε από τη μειωμένη φετινή παραγωγή. Καλύπτει συγκεκριμένα φυσικά αίτια, παγετό, χαλάζι, πλημμύρες, καύσωνα, ανεμοθύελλα κλπ. Η μειωμένη, όμως, παραγωγή, μπορεί να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Για να υπάρχει Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Να τεκμηριώνεται, δηλαδή, επιστημονικά από Επιτροπή, η απώλεια της παραγωγής ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, το ύψος της ζημίας να είναι πάνω από 30% σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. Επίσης, τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι είχαμε δυσμενή καιρικά φαινόμενα και βεβαίως να εγκριθεί η σχετική δαπάνη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».