Οικονομία

Υπ. Εργασίας: Αξιοποίηση ακινήτων από πέντε γεωγραφικές ενότητες της Αθήνας

Υπ. Εργασίας: Αξιοποίηση ακινήτων από πέντε γεωγραφικές ενότητες της Αθήνας
Χωρίζοντας την Αθήνα και ειδικά το κέντρο της πόλης, σε πέντε ειδικές γεωγραφικές ενότητες, θα επιδιώξει το υπουργείο Εργασίας να αξιοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται την ακίνητη περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Ήδη η συνεργασία με το τμήμα αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πρόκειται να καταλήξει σε διαγωνισμούς για την μίσθωση ακινήτων που θα βρίσκονται εντός των συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών. Η αρχή αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο με την προκήρυξη δημόσιας πρόσκλησης για να αξιοποιηθούν τα πρώτα 120 ακίνητα. Οι πέντε γεωγραφικές ενότητες είναι οι εξής:

- Οδός Πειραιώς

Στην «πρώτη γραμμή» μπαίνει ένα κτίριο που βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 43. Είναι πενταώροφο συνολικής χωρητικότητας 5.000 τμ. Υπάρχουν επίσης δύο διατηρητέα κτίρια στην οδό Αγησιλάου.

- Πλατεία Ομόνοιας - Πλατεία Βάθη

Ένα τριώροφο κτίριο που κρίθηκε διατηρητέο επί της οδού Αιόλου πρόκειται να μπει στη διαδικασία αναζήτησης του κατάλληλου μισθώματος. Το ίδιο ισχύει και για ένα ακόμη κτίριο επί της οδού Πατησίων, στο οποίο λειτουργούσαν καταστήματα και γραφεία. Πολύ κοντά επί της οδού Στουρνάρη, στο ύψος του Πολυτεχνείου, ο ΕΦΚΑ διαθέτει διατηρητέο κτίριο, το οποίο παρέμενε κλειστό επί σειρά ετών.

- Οδός Πανεπιστημίου - Χαυτεία

Στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή ξεχωρίζει το κτίριο που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο Ambassadeur. Είναι κτίριο οκτώ ορόφων και παρέμενε κλειστό για μία δεκαετία. Επίσης θα αξιοποιηθεί και το κτίριο που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για να στεγαστεί ο κινηματογράφος Ideal. Υπάρχουν όμως και ακίνητα των ταμείων που βρίσκονται επί της οδού Σταδίου. Υπάρχει ένα διατηρητέο κτίριο, επτά ορόφων, αλλά και ένα τετραώροφο που μπορούν να αξιοποιηθούν για να εγκατασταθούν γραφεία εταιριών. Στην οδό Δραγατσανίου υπάρχει οικοδομή που παραμένει ανεκμετάλλευτη.

- Πλατεία Κλαυθμώνος - οδός Βουλής

Υπάρχουν τρία κτίρια επί της οδού Βουλής, δύο διατηρητέα και ένα ακόμα ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, τα οποία μάλλον θα αποτελέσουν «μήλον της έριδος» για τους επίδοξους επενδυτές. Τα πρώτα δύο βρίσκονται επί της οδού Βουλής 6 και το τρίτο ακριβώς δίπλα. Πρόκειται για το επονομαζόμενο «Μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων» το οποίος έχει αναξιοποίητα καταστήματα εδώ και έντεκα χρόνια. Υπάρχει επίσης και ένα τετραώροφο που λειτούργησε ως ξενοδοχείο και θεωρείται διατηρητέο. Επιπλέον στη συμβολή των οδών Κανάρη και Ακαδημίας υπάρχει ένα διώροφο διατηρητέο που εδώ και μία τριετία έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες ανακαίνισης.

- Πλατεία Συντάγματος

Στην κορυφή των κτιρίων που βρίσκονται πλησίον της κεντρικής πλατείας της Αθήνας και ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία, είναι το «Μέγαρο Δεληγιώργη». Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο επί της οδού Πινδάρου που παλαιότερα στέγαζε την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Πολύ κοντά στην οδό Βουκουρεστίου υπάρχει ένα εξαώροφο κτίριο, το οποίο μένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητο, παρά το γεγονός ότι εκτιμάται πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από καταστήματα και εταιρίες. Πιο μπροστά από τα υπόλοιπα, με την έννοια ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του, είναι το κτίριο στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου. Έχει υπολογιστεί ότι η αντικειμενική του αξία προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ και στο κτίριο αυτό λειτούργησε το ξενοδοχείο King’s Palace.

NETWORK