Οικονομία

Σημαντικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουν το ΣΕΠΕ

Σημαντικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουν το ΣΕΠΕ
Η αρχή έγινε όταν προ μηνός εγκρίθηκε κονδύλι από το ΕΣΠΑ ύψους 7,6 εκατ. ευρώ.

Η συνέχεια δόθηκε στο νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη και δίνει την ευκαιρία στο Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) να αλλάξει «σελίδα». Ουσιαστικά, οι δύο αυτές κομβικές παρεμβάσεις επιτρέπουν στο Σώμα αφενός να ισχυροποιήσει τη θέση του στην αγορά εργασίας, αφετέρου να πετύχει καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού του. Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα και αφορούν το νέο πεδίο προγραμματισμού του ΣΕΠΕ έχουν ως εξής:

•Αν μια επιχείρηση παραβιάζει συστηματικά τις διατάξεις του νόμου για τη λειτουργία στους χώρους εργασίας, τότε οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ μπορούν να εισηγηθούν έως και τη διακοπή λειτουργίας της, οριστικά.

•Υποχρεώνονται οι εργοδότες να δηλώνουν προκαταβολικά τις υπερωρίες των εργαζομένων του στο σύστημα Εργάνη. Το ΣΕΠΕ θα έχει άμεση ηλεκτρονική διασύνδεση με το εν λόγω σύστημα για να ελέγχει σε «πραγματικό χρόνο» εάν οι υπερωρίες δηλώθηκαν σωστά. Σε δεύτερο επίπεδο, το Σώμα θα έχει ηλεκτρονική διασύνδεση και με τον ΕΦΚΑ για να διαπιστώνεται εάν οι υπερωρίες αναφέρονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) και αν καταβλήθηκαν τα ποσά που αναλογούν, στους εργαζόμενους.

•Στο εξής θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου σχετικού εγγράφου (πχ διαβατήριο), από όσους βρίσκονται στο χώρο εργασίας, την ώρα που θα γίνεται έλεγχος από το ΣΕΠΕ.

•Κυρώσεις επιβάλλονται εκτός από τον εργοδότη, και σε όποιον τρίτο εμποδίζει την είσοδο των επιθεωρητών του Σώματος, στο χώρο εργασίας για έλεγχο.

•Παρέχεται το δικαίωμα στους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ να αποφασίσουν να διακόψουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης από τρεις έως πέντε ημέρες, ανάλογα με το είδος και την επανάληψη της παράβασης που έχουν εντοπίσει.

•Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΣΕΠΕ είναι εφεξής υποχρεωτική η τήρηση όλων των στοιχείων που αφορούν το προσωπικό που απασχολείται σε οικοδομική εργασία ή σε τεχνικό έργο.

Την ίδια στιγμή το Σώμα, προγραμματίζει να αξιοποιήσει τα κονδύλια που απέκτησε μέσω ΕΣΠΑ, ως εξής

*Ειδικά πιλοτικά προγράμματα ελέγχων: Πρόκειται για ελέγχους οι οποίοι θα γίνουν στοχευμένα σε περιοχές όπου θα διαπιστωθεί ότι παρουσιάζεται υψηλή παραβατικότητα της εργατικής νομοθεσίας. Οι περιοχές αυτές θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των ελέγχων που πραγματοποιούνται από την αρχή της χρονιάς έως και το τέλος του καλοκαιριού. Στα προγράμματα αυτά θα συμμετέχουν κλιμάκια από παλιούς αλλά και από νέους εργαζόμενους στο Σώμα.

*Ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης: Οι επιθεωρητές στο σύνολό τους, παλαιοί και καινούργιοι, θα περάσουν μέσα από ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης έτσι ώστε να μπορούν να αποδίδουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Η εκπαίδευση θα εστιαστεί στο σκέλος της χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων.

*Ολοκλήρωση διασύνδεσης ηλεκτρονικών συστημάτων: Άμεσα συνυφασμένο με την προηγούμενη πρωτοβουλία, το ΣΕΠΕ πρόκειται εντός φθινοπώρου να αναβαθμίσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους τα στοιχεία που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και στο σύστημα Εργάνη. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα βοηθήσει σημαντικά στο να γίνουν οι έλεγχοι πιο αποτελεσματικοί.

*Νομικές συμβουλές: Θα οργανωθεί καλύτερα η νομική υπηρεσία έτσι ώστε να μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες που χρειάζονται μια νομική συμβουλή. Θα παρέχεται η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και εκπροσώπησης, με στόχο την στήριξη των εργαζομένων. Ειδική μέριμνα θα δοθεί σε όσους εργαζόμενους συνεχίζουν να δουλεύουν, αν και είναι απλήρωτοι επί μήνες.