Οικονομία

Εναλλαγή πλήρους απασχόλησης σε μερική εργασία : Πως προστατεύεται ο εργαζόμενος- στείλτε ερωτήσεις στον Γιάννη Καρούζο

Εναλλαγή πλήρους απασχόλησης σε μερική εργασία : Πως προστατεύεται ο εργαζόμενος- στείλτε ερωτήσεις στον Γιάννη Καρούζο
Η μερική απασχόληση αποτελεί εκδήλωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η οποία αυξάνεται όλο και περισσότερο.

 Σταδιακά, παρατηρείται μια υποκατάσταση της πλήρους με μερική απασχόληση. 

Πώς όμως προστατεύεται ο μισθωτός στην περίπτωση της εναλλαγής του καθεστώτος με το οποίο απασχολείται;
Αρχικά, προστατεύεται με την ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης, όταν η καταγγελία οφείλεται σε άρνηση του μισθωτού να αποδεχθεί την εργοδοτική πρόταση για μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση.

Έπειτα, αναγνωρίζεται στον πλήρως απασχολούμενο μισθωτό το δικαίωμα να ζητήσει ο ίδιος την μετατροπή της σύμβασης εργασίας του σε μερικής απασχόλησης. Μάλιστα, ο νόμος καθιερώνει κατά πλάσμα δικαίου την αυτόματη μετατροπή της σύμβασης, εάν ο εργοδότης δεν απαντήσει εγγράφως μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή εκ μέρους του μισθωτού της έγγραφης σχετικής αίτησης.

Περαιτέρω, η προστασία του εργαζομένου επιτυγχάνεται με την αναγνώριση δικαιώματος προτεραιότητας του μερικώς απασχολούμενου μισθωτού, προκειμένου για την κατάληψη θέσης πλήρους απασχόλησης, εφόσον προσφέρεται να εργαστεί με ίσους όρους με τους μισθωτούς ίδιας κατηγορίας.

Ο μερικώς απασχολούμενος, δικαιούται επίσης να αρνηθεί την παροχή υπερεργασίας, εφόσον δεν είναι σε θέση να παρέχει την πρόσθετη εργασία ή όταν αυτή λαμβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο και με προϋπόθεση η άρνηση του να μην αντίκειται στην καλή πίστη.
Ακόμα, είναι δυνατή η σύναψη μικτής σύμβασης μερικής και πλήρους απασχόλησης, με προϋπόθεση βέβαια να καθορίζεται ο χρόνος εναλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, η απασχόληση του εργαζομένου μερικώς, πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ αυτού και του εργοδότη και δεν νοείται μονομερής επιβολή εκ μέρους του εργοδότη.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας γιά το συγκεκριμένο θέμα στο    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Του Γιάννη Καρούζου
Δικηγόρου - Εργατολόγου