Οικονομία

Διαγραφή ημερών αφαίρεσης αδείας από παράνομη αλιεία

Διαγραφή ημερών αφαίρεσης αδείας από παράνομη αλιεία Διαγραφή ημερών αφαίρεσης αδείας από παράνομη αλιεία
Διαγραφή ημερών αφαίρεσης αδείας από παράνομη αλιεία Η προθεσμία υποβολής του αιτήματος για διαγραφή των μισών ημερών αφαίρεσης αδείας αλιείας από τους ενδιαφερόμενους αλιείς είναι η 11η Αυγούστου 2014 ενώ θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την on-line καταχώρηση των αιτήσεων και παράβολων από τις λιμενικές αρχές που είχαν υποβάλλει τις κυρώσεις.

Σύμφωνα  με το νέο νόμο Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαγράφονται οι μισές ημέρες αφαίρεσης αδείας σκάφους, καθώς και οι μισές ημέρες αφαίρεσης ατομικής άδειας του κυβερνήτη του σκάφους.

Οι υπόλοιπες μισές ημέρες αφαίρεσης άδειας σκάφους, καθώς και οι μισές ημέρες αφαίρεσης ατομικής άδειας του κυβερνήτη του σκάφους, μετατρέπονται σε διοικητικό πρόστιμο, ανάλογο με το εργαλείο που χρησιμοποιούσε το αλιευτικό σκάφος κατά την τέλεση της παράβασης.

Ειδικότερα:
αα) για παράβαση με μηχανότρατα: χρηματικό πρόστιμο εβδομήντα (70) ευρώ ανά ημέρα αφαίρεσης αδειών,
ββ) για παράβαση με γρι γρι: χρηματικό πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ ανά ημέρα αφαίρεσης αδειών,
γγ) για παράβαση με βιυτζότρατα: χρηματικό πρόστιμο σαράντα (40) ευρώ ανά η μέρα αφαίρεσης αδειών,
δδ) για παράβαση με λοιπά εργαλεία: χρηματικό πρόστιμο είκοσι (20) ευρώ ανά ημέρα αφαίρεσης αδειών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε εγκύκλιο για να παρέχει ενημέρωση για Μη-Εξέταση Ενδικοφανών Προσφυγών σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

Η εγκύκλιος γνωρίζει ότι έπειτα από την δημοσίευση του Νόμου 4235/2014 «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» στο ΦΕΚ αριθμ. 32 Α΄ της 11.02.14 προβλέπεται πλέον η δυνατότητα μη-εξέτασης Ενδικοφανών Προσφυγών των οποίων εκκρεμεί η εξέταση τους από το Συμβούλιο Εκδίκασης Αλιευτικών Προσφυγών (ΣΕΑΠ).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον νόμο για την «Τροποποίηση του Αλιευτικού Κώδικα και άλλες ρυθμίσεις θεμάτων αλιείας» προβλέπεται ότι όσοι έχουν υποβάλει ήδη ενώπιον του ΣΕΑΠ ενδικοφανή προσφυγή κατά των αποφάσεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας, μπορούν να υποβάλουν αίτηση προς την αρχή που επέβαλε τις κυρώσεις αυτές, μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του Νόμου, και να ζητήσουν τη μη εξέταση τους και τη μετατροπή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, με βάση τους ειδικούς πίνακες μετατροπής που προαναφέραμε.

Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη η προθεσμία υποβολής του αιτήματος από τους ενδιαφερόμενους είναι η 11η Αυγούστου 2014. Προκειμένου να απλοποιηθεί η διοικητική διαδικασία η Υπηρεσία προετοιμάζει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την on-line καταχώρηση των αιτήσεων και παράβολων από τις λιμενικές αρχές που είχαν υποβάλλει τις κυρώσεις, η οποία θα ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση του συστήματος.