Οικονομία

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για 13η σύνταξη και μείωση του ΦΠΑ - Αναλυτικά τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για 13η σύνταξη και μείωση του ΦΠΑ - Αναλυτικά τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι
Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για την χορήγηση της 13ης σύνταξης και για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια.

Οπως αναφέρει η τροπολογία θεσμοθετείται ως μόνιμο μέτρο η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης.

Η τροπολογία θα ψηφιστεί έως την Τετάρτη

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θεσμοθετείται ως μόνιμο μέτρο η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης, με σκοπό την ενίσχυση και την επαύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των δικαιούχων επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ειδικότερα, η 13η σύνταξη χορηγείται τόσο σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους, όσο και σε όσους δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ν. 1296/1982 (Α' 128), του ν. 4093/2012 (Α' 222) και του ν. 4387/2016 (Α' 85).

Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ενώ, ειδικά, στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

Περαιτέρω, ορίζεται ότι η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με την οποία δύναται να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της 13ης σύνταξης, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

- Η καταβολή αφορά στην κύρια σύνταξη, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, για τους συνταξιούχους με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι ίση με μία σύνταξη και για τους επόμενους με την κλιμάκωση που ανακοινώθηκε.

Αναλυτικοτερα:

- οι συνταξιούχοι µε κύρια σύνταξη ή άθροισµα συντάξεων έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους

- οι συνταξιούχοι µε κύρια σύνταξη από 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους.

- οι συνταξιούχοι µε µικτή κύρια σύνταξη από 601-1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. - οι συνταξιούχοι µε µικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους.

Από την 13η σύνταξη ωφελούνται περίπου 2,5 εκ. συνταξιούχοι δηλαδή όσοι παίρνουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ.

Δεν θα καταβληθεί για τις επικουρικές συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για µια σύνταξη µόνιµου χαρακτήρα που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο πριν το Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι µε δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί στο άθροισµα των µεικτών κύριων συντάξεων που λαµβάνουν.

Το ποσό της σύνταξης είναι ακατάσχετο αλλά όχι αφορολόγητο καθώς υπολογίζεται όπως οι άλλες συντάξεις.

Και μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια

ΦΠΑ: Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για την μείωση του ΦΠΑ, στην εστίαση και την ενέργεια.

Όπως αναφέρει η τροπολογία επανέρχονται στο μειωμένο συντελεστή 13% μεταξύ άλλων είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, αλευρα κτλ. Στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θεσπίζεται ΦΠΑ 6%.

Τελικά το υπουργείο Οικονομικών το κάνει και επίσημο, αφού στην τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή, και η οποία θα μπει στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, δεν προβλέπεται τίποτα για τον αγαπημένο μας καφέ, ο οποίος θα παραμείνει στον υψηλό ΦΠΑ 24%.

Δείτε εδώ την τροπολογία