Οικονομία

ΕΚΑΣ 2014 τα κριτήρια για τη χορήγηση

ΕΚΑΣ 2014 τα κριτήρια για τη χορήγηση ΕΚΑΣ 2014 τα κριτήρια για τη χορήγηση
ΕΚΑΣ 2014 τα κριτήρια για την χορήγηση Τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια χορήγησης καθώς και τα ποσά για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΕΚΑΣ έτους 2014 καθορίζει απόφαση του υπουργείου Εργασίας μετά τις αλλαγές που επήλθαν σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του ν. 4237/2014.

Συγκεκριμένα οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν ότι α εισοδηματικά κριτήρια με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το ποσό του ΕΚΑΣ για το 2014 υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αύξησης του εισοδήματος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και αντιστοιχεί σε συνταξιούχο πλήρους κατώτατου ορίου κύριας σύνταξης γήρατος του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., χωρίς προσαυξήσεις.Επίσης με την ίδια απόφαση μπορούν να αναπροσαρμόζονται και τα ποσά του ΕΚΑΣ,με βάση την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους αναπροσαρμογής.

Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι προβλέπεται ότι ο έλεγχος περί της πλήρωσης ή μη των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, για κάθε έτος, διενεργείται, το αργότερο, μέχρι και την 30η Απριλίου του αντίστοιχου έτους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χορηγηθούν ποσά ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους από την 1η Μαΐου του ιδίου έτους και εφεξής.

Επίσης τα μηνιαία κατώτατα όρια χορήγησης σύνταξης γήρατος και αναπηρίας του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. έχουν παραμείνει αμετάβλητα.

Σύμφωνα με τα παρακάτω το έτος 2014, τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια δεν αναπροσαρμόζονται. Επομένως, για την καταβολή των αντίστοιχων επιδομάτων για το έτος 2014, εξακολουθούν να ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν για το έτος 2013.

Ειδικά για το εισοδηματικό κριτήριο (το ύψος της καταβαλλόμενης ακαθάριστης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 850,00 ευρώ), διευκρινίζουμε ότι για τους ήδη συνταξιούχους κατά την ανάρτηση του παρόντος εγγράφου στη Διαύγεια, η συνδρομή του ή μη θα εξετάζεται κατά το μήνα ανάρτησης του παρόντος στη Διαύγεια. Επιπλέον, για όσους καταστούν συνταξιούχοι μετά την ανάρτηση του παρόντος εγγράφου στη Διαύγεια, η συνδρομή ή μη του εν λόγω εισοδηματικού κριτηρίου, θα εξετάζεται κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησής τους.

Επιπλέον, για το τρέχον έτος 2014, τόσο τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν αναπροσαρμόζονται και παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα ποσά που ίσχυαν για το έτος 2013.

Με τις αλλαγές που έγιναν στα κριτήρια για το ΕΚΑΣ  ορίζεται ότι από 01.01.2014, το βοήθημα καταβάλλεται στους δικαιούχους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Από την ηλικιακή αυτή προϋπόθεση εξαιρούνται τα παιδιά, που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου γονέα, καθώς και οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

Ειδικά ως προς την κατηγορία των συνταξιούχων αναπήρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, διευκρινίζουμε ότι από την ηλικιακή προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας εξαιρούνται όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων, δηλαδή συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, που πιστοποιούνται με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α..