Οικονομία

Βρούτσης: Η ΝΔ θα επανϋπολογίσει τις συντάξεις - Αποδείχθηκε άλλη μία φορά η αυταρχικότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Βρούτσης: Η ΝΔ θα επανϋπολογίσει τις συντάξεις - Αποδείχθηκε άλλη μία φορά η αυταρχικότητα του ΣΥΡΙΖΑ
O Συνήγορος του Πολίτη, επιβεβαιώνει την αδιαφάνεια, τη διάλυση και το χάος που επικρατεί σήμερα στον ΕΦΚΑ. Zητά να γνωστoποιηθούν τα στοιχεία του επανϋπολογισμού των συντάξεων.

Αμέσως μετά τις εκλογές η ΝΔ θα γνωστοποιήσει τα στοιχεία του επανϋπολογισμού των συντάξεων. Την αδιαφάνεια και τις λαθροχειρίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας αναδεικνύει σύμφωνα με τον υποψήφιο Βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννη Βρούτση η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη να εξετάσει όλες τις αναφορές των συνταξιούχων που διαμαρτυρονται για το πώς επανϋπολογιστηκε η σύνταξη τους με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση τέτοιες συμπεριφορές είναι παράνομες και καταδικαστέες στην συνείδηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ενώ «παράλληλα καταδεικνύουν την αυταρχικότητα της κ. Αχτσιόγλου, του κ. Πετρόπουλου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς, το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι μεμονωμένο, αλλά προστίθεται σε μια σειρά άλλων, όπως είναι η αλλοίωση των στοιχείων του συστήματος “ΗΛΙΟΣ”, όπου εμφανίζεται διαφορετικό ύψος συντάξεων, καθώς και η αλλοίωση του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων».

Σημειώνοντας ότι επιβάλλεται σήμερα κιόλας, το Υπουργείο Εργασίας να ζητήσει συγγνώμη από τους συνταξιούχους και να εμφανίσει, όπως επιβάλλει ο Συνήγορος του Πολίτη, τα αναλυτικά στοιχεία του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς και τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αποκρύπτει συστηματικά –από 1/1/2019- από όλους τους συνταξιούχους.

Η ΝΔ θα δώσει τα στοιχεία του επανϋπολογισμού αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές.

Συνήγορος του Πολίτη

Το Υπουργείο Εργασίας εγκαλεί ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος προτείνει να γίνει άµεση έγγραφη γνωστοποίηση των ατοµικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους, που θα περιλαµβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσµα του επανϋπολογισµού της σύνταξης. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο λόγω της πληθώρας των στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και της πολυπλοκότητας των υπολογισµών που απαιτούνται, καθώς και για να διευκολυνθεί ο πολίτης στην περαιτέρω πρόοδο της διοικητικής διαδικασίας.

Όπως τονίζει μόνο µε αυτόν τον τρόπο θα έχουν διασφαλιστεί αποτελεσµατικά τόσο η ορθή τήρηση των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν τη δράση της Δηµόσιας Διοίκησης, όσο και τα δικαιώµατα που πρέπει να απολαµβάνει κάθε πολίτης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξετάζει µεγάλο αριθµό αναφορών πολιτών που διαµαρτύρονται, επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισµού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε, σύµφωνα µε τον Ν. 4387/2016.

Ωστόσο η Διοίκηση του ΕΦΚΑ µε Γενικό Έγγραφο που απευθύνει, προς όλες τιςπεριφερειακές υπηρεσίες, η ∆ιεύθυνση Νοµοθεσίας και Συντονισµού Συντάξεων, υποστηρίζει ότι εναπόκειται στη διακριτική της ευχέρεια να εκδώσει ή όχι διοικητική πράξη για τον επανυπολογισµό των συντάξεων.