Οικονομία

Επιδότηση 100% εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ναυτικών, τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Επιδότηση 100% εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ναυτικών, τι προβλέπει το σχέδιο νόμου
Επιδοτούνται κατά 100% οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των πλοιοκτητών για τους ναυτικούς ασφαλισμένους στο πρώην ΝΑΤ σε συγκεκριμένες κατηγορίες πλοίων, όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, το Dikaiologitika News σας παρουσιάζει την σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου το οποίο αναφέρει ότι για την περίοδο από 1.7.2020 έως και 31.10.2020 παρέχεται μηνιαίως επιδότηση 100% των πάσης φύσεως εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών πλοιοκτήτη για τους ναυτικούς ασφαλισμένους στο πρώην Ν.Α.Τ. που απασχολούνται με σχέση ναυτικής εργασίας στις κάτωθι κατηγορίες πλοίων:

α. επιβατηγά, επιβατηγά - οχηματαγωγά και φορτηγά – οχηματαγωγά πλοία θαλασσίων ενδομεταφορών,

β. επιβατηγά, επιβατηγά - οχηματαγωγά, και φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία διεθνών πλόων,

γ. επαγγελματικά τουριστικά πλοία,

δ. πλοία που δραστηριοποιούνται ως λάντζες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

ε. επαγγελματικά αλιευτικά πλοία

στ. επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εμπίπτουν στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2575/1998 (Α 23).

Το συνολικό ποσό της επιδότησης καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Παράλληλα με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας καο Νησιωτικής πολιτικής θα καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία κάλυψης του ποσού της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της σχετικής διάταξης.

Οι διατάξεις του σχετικού άρθρου δεν εφαρμόζονται σε συμβάσεις ναυτολόγησης οι οποίες κατά το ανωτέρω διάστημα είναι σε αναστολή με βάση τις διατάξεις του άρθρου εξηκοστού τρίτου της από 30-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α΄ 86), όπως αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την από 01-05-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 90), η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4690/2020 (Α΄ 104).