Οικονομία

Με κοινωνικά κριτήρια και μόρια οι άδειες στις λαϊκές αγορές

Με κοινωνικά κριτήρια και μόρια οι άδειες στις λαϊκές αγορές Με κοινωνικά κριτήρια και μόρια οι άδειες στις λαϊκές αγορές
Με κοινωνικά κριτήρια και μόρια οι άδειες στις λαϊκές αγορές Με κοινωνικά κριτήρια το οποία θα παρέχουν μόρια αλλά και την παλαιότητα της άδειας, την ηλικία, τον αριθμό των τέκνων και τον τυχόν βαθμό αναπηρίας, θα κατανέμονται οι θέσεις στις λαϊκές αγορές. Αυτό προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια, η οποία φέρει ημερομηνία φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 2 Ιουλίου 2014, την ίδια ημέρα δηλαδή κατά την οποία πραγματοποιήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η διαβούλευση επί της απόφασης.

Η υπουργική απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των παραγωγών λαϊκών αγορών, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ξανά σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, κάθε λαϊκή αγορά χωρίζεται σε τομέα παραγωγών πωλητών και σε τομέα επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών. Στην απόφαση δεν προσδιορίζονται οι λεπτομέρειες της διάκρισης, αναφέρεται απλώς ότι αυτή θα γίνεται με κάθε πρόσφορο τρόπο και προφανώς επαφίεται στην κάθε περιφέρεια η οποία θα έχει και την ευθύνη υλοποίησης. Οι θέσεις πώλησης αλιευμάτων χωροθετούνται υποχρεωτικά μόνο σε σημεία όπου υπάρχει αποχέτευση και σε κάθε περίπτωση στον οικείο τομέα κάθε πωλητή.

Οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα κατανέμονται πλέον με βάση τα μόρια που θα συγκεντρώνει ο κάθε δικαιούχος και τα οποία θα χορηγούνται ως ακολούθως:

α) Για κάθε έτος παλαιότητας της άδειας ο δικαιούχος λαμβάνει ένα μόριο. Εάν δηλαδή έχει την άδεια δέκα χρόνια θα λάβει δέκα μόρια.

β) Εάν ο δικαιούχος είναι κάτω των 30 ετών ή άνω των 60 ετών πριμοδοτείται με 15 μόρια.

γ) Εάν ο δικαιούχος έχει αναπηρία άνω του 67% και έως 80% λαμβάνει 20 μόρια. Εάν έχει αναπηρία άνω του 80% τότε λαμβάνει 30 μόρια.

δ) Για κάθε τέκνο ο δικαιούχος λαμβάνει 10 μόρια. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, τα μόρια της συγκεκριμένης κατηγορίας προσαυξάνονται κατά 50%. Για παράδειγμα, γυναίκα παραγωγός που είναι γονέας μονογονεϊκής οικογένειας και έχει δύο παιδιά δεν θα λάβει 20 μόρια αλλά 30 μόρια.

ε) Για κάθε μία από τις έξι ημέρες (σε εβδομαδιαία βάση) που ο δικαιούχος δεν συμμετέχει σε λαϊκή αγορά λαμβάνει 15 μόρια.

Για κάθε λαϊκή αγορά θα καταρτίζεται ένας πίνακας κατάταξης των παραγωγών με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν σύμφωνα με το προαναφερθέν σύστημα μοριοδότησης. Ο δικαιούχος που θα συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια ανά λαϊκή αγορά θα κατατάσσεται στην πρώτη θέση του πίνακα κατάταξης και οι λοιποί σε φθίνουσα σειρά. Ο πρώτος στην κατάταξη δικαιούχος θα επιλέγει τη θέση του στη λαϊκή αγορά. Ο δεύτερος θα επιλέγει μεταξύ των υπολοίπων θέσεων, στη συνέχεια ο τρίτος και ούτω καθ’ εξής.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα διενεργείται κλήρωση και ο δικαιούχος που θα κληρώνεται θα επιλέγει πρώτος μεταξύ των ισοβαθμούντων θέση στη λαϊκή αγορά. Σήμερα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών διοργανώνει στο δημαρχείο Περιστερίου ενημερωτική ημερίδα στην οποία έχουν προσκληθεί η νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης Αττικής, υπουργοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.