Οικονομία

Εκτός ελέγχου οι δαπάνες στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Εκτός ελέγχου οι δαπάνες στα Ασφαλιστικά Ταμεία Εκτός ελέγχου οι δαπάνες στα Ασφαλιστικά Ταμεία
Εκτός ελέγχου οι δαπάνες στα Ασφαλιστικά Ταμεία – Υπέρβαση σε ΟΑΕΕ και ΕΚΑΣ, ακολουθούν ΟΓΑ και ΙΚΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Υπέρβαση στις δαπάνες για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, κατέγραψαν τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο, που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα, σήμερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι οι δαπάνες για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν σε 8,29 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), θα έπρεπε να είχαν περιοριστεί στα 8,08 δισ. ευρώ.

 Υπερέβησαν δηλαδή το όριο που είχε τεθεί αρχικά, κατά 210 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα με τις υπερβάσεις στις δαπάνες για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων είναι ιδιαίτερα οξύ στην περίπτωση του ΟΑΕΕ, όπου ήδη από το τέλος Σεπτεμβρίου έχει εκταμιευθεί το σύνολο της ετήσιας επιχορήγησης για το 2014 ύψους 800 εκατ. ευρώ. Επίσης, καταβλήθηκαν επιπλέον άλλα 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν συντάξεις. Σημειώνεται ότι για το επόμενο τρίμηνο, έχει προβλεφθεί να χορηγηθεί έκτακτη επιχορήγηση στον Οργανισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες στην απονομή συντάξεων, κυρίως. Εξαιρετικά δυσχερής είναι η κατάσταση και στον ΟΓΑ, αφού ως το τέλος Σεπτεμβρίου, είχαν καταβληθεί τα 2,1 από τα 2,44 δισ. ευρώ της ετήσιας επιχορήγησης που έχει προβλεφθεί (ποσοστό 86,3%). Το ίδιο ισχύει και για το ΙΚΑ, αφού έχουν καταβληθεί το ίδιο διάστημα τα 2,03 από τα 2,37 δισ. ευρώ (85,6%) της ετήσιας επιχορήγησης που προορίζεται για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.

 Το ποσό που εκταμιεύθηκε για την πληρωμή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) έχει υπερβεί ήδη κατά 112 εκατ. ευρώ την δαπάνη που είχε προβλεφθεί για όλο το 2014 για την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος. Ειδικότερα, ως το τέλος Σεπτεμβρίου εκταμιεύθηκαν 628 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ΕΚΑΣ, ενώ σύμφωνα με το ΜΠΔΣ θα έπρεπε για όλο το 2014 η δαπάνη για το ΕΚΑΣ να είχε περιοριστεί στα 516 εκατ. ευρώ!