Οικονομία

Πρόγραμμα COSME της ΕΕ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Πρόγραμμα COSME της ΕΕ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Πρόγραμμα COSME της ΕΕ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Πρόγραμμα «COSME» της ΕΕ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Εκπροσωπώντας το 99% των επιχειρήσεων της ΕΕ και παρέχοντας δύο από τις τρείς θέσεις εργασίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε το COSME, με σκοπό να διευκολύνει τη πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση και στις αγορές αλλά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά και το επιχειρηματικό τους πνεύμα. Τη Δευτέρα, παρουσιάστηκαν στην επιτροπή Βιομηχανίας του ΕΚ η πρόοδος και οι τελευταίες εξελίξεις του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της ΕΕ «COSME» είναι το πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων για την περίοδο 2014-2020, με χρηματοδότηση 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη δαπανηθεί 246 εκατομμύρια για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το πρόγραμμα.

Το COSME απευθύνεται κυρίως σε ΜΜΕ οι οποίες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Στην ιστοσελίδα "Η Ευρώπη σου, η δική σου ευκαιρία", μπορείτε να βρείτε έναν οδηγό για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και το πρόγραμμα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασαν τη Δευτέρα στην επιτροπή Βιομηχανίας του ΕΚ την πορεία των εργασιών του προγράμματος.

Οι ευρωβουλευτές αφού καλωσόρισαν την πρωτοβουλία εξέφρασαν τις απορίες και τις ανησυχίες τους για την εφαρμογή της.

Ο SeánKelly (ΕΛΚ, Ιρλανδία), τόνισε τη σημασία των εθνικών εμπορικών επιμελητηρίων καθώς "μπορούν να κινητοποιήσουν και να στρέψουν το ενδιαφέρον στο COSME".

Ο CarlosZorrinho (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), υπογράμμισε τη σημασία των εθνικών προγραμμάτων και των πιθανών συνεργασιών τους με το πρόγραμμα COSME.

Ενώ η PalomaLopezBermejo (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ισπανία), δήλωσε ότι "«δεν χρειαζόμαστε περισσότερους επιχειρηματίες, αλλά μάλλον περισσότερη δουλειά, και αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της Επιτροπής".

Το πρόγραμμα της ΕΕ «COSME» είναι το πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και τις ΜΜΕ για την περίοδο 2014-2020.
 
Εστιάζει σε 4 τομείς:
 
1.Πρόσβαση στη χρηματοδότηση (Εγγυήσεις & Επιχειρηματικά Κεφάλαια)
2.Πρόσβαση στις Αγορές
3.Επιχειρηματικό Περιβάλλον
4.Προώθηση επιχειρηματικότητας και επιχ/κης κουλτούρας
 
Δείτε εδώ τις ανοικτές προσκλήσεις