Οικονομία

Ο Χατζηδάκης απαντά με νομοθετική ρύθμιση στο Ελεγκτικό Συνέδριο: «Θα προφυλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα»

Ο Χατζηδάκης απαντά με νομοθετική ρύθμιση στο Ελεγκτικό Συνέδριο: «Θα προφυλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα» Φωτογραφία: Intime
«Πιλοτικές» χαρακτηρίστηκαν νωρίτερα οι τρεις αποφάσεις του Ελέγκτικου Συνέδριου, κάτι που σημαίνει πως ανοίγουν τον δρόμο όχι μόνο για τους 450 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη - χωρίς να έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους - αλλά και ακόμη 4.000 που δεν έχουν καν προσφύγει.

Έτοιμη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου  να θωρακίσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα δηλώνει η κυβέρνηση δια στόματος Κωστή Xατζηδάκη.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.

Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Απόφαση «βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Ανοίγει τον δρόμο σε χιλιάδες συνταξιούχους 

Σημειώνεται πως νωρίτερα δημοσιεύθηκαν οι τρεις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνουν ότι οι περικομμένες συντάξεις των απόμαχων Δικαστών πρέπει να επανέλθουν στα προμνημονιακά επίπεδα.

Στην ιστοσελίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναρτήθηκαν οι τρεις αποφάσεις (1330, 1331, 1332/ 2023) της μείζονος Ολομέλειας του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες οι προσφυγές τριών συνταξιούχων Ανώτατων δικαστικών λειτουργών, του πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, του πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμύλου Κεδίκογλου και του πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νικολάου Αγγελάρα, είναι σύννομες.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει δηλαδή, ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρουγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική, ακολουθώντας και την αντίστοιχη απόφαση του Μισθοδικείου.

Το ιδιαίτερα κρίσιμο, για την κυβέρνηση στοιχείο, που κρίνει η συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας (μειοψήφισαν μόνον 3) είναι ότι οι τρεις αυτές δικαστικές αποφάσεις είναι πιλοτικές, κατά συνέπεια αφορούν και στους 450 συνταξιούχους δικαστές, που έχουν επίσης προσφύγει στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο, αλλά ακόμη δεν έχουν κριθεί οι προσφυγές τους.

Το γεγονός μάλιστα ότι είναι πιλοτικές, σημαίνει ότι «ανοίγει ο δρόμος» και για τους υπόλοιπους, περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που δεν προσφύγει έως τώρα στη δικαιοσύνη, να το πράξουν, ζητώντας από το Ελεγκτικο Συνέδριο να εφαρμόσει και γι’ αυτούς την ίδια πιλοτική δικαστική απόφαση.