Οικονομία

Μείωση εισφορών σε επιχειρήσεις το κίνητρο για ένταξη στον «Περσέα»

Μείωση εισφορών σε επιχειρήσεις το κίνητρο για ένταξη στον «Περσέα» Μείωση εισφορών σε επιχειρήσεις το κίνητρο για ένταξη στον «Περσέα»
Μείωση εισφορών σε επιχειρήσεις το κίνητρο για ένταξη στον «Περσέα» Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το υπουργείο Εργασίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει νέα μείωση στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο που προτίθεται να το πράξει μόνο για τις επιχειρήσεις που θα είναι συνεπείς και θα ενσωματωθούν στο νεοσύστατο Λευκό Μητρώο με την ονομασία «Περσέας».

 Η συγκεκριμένη διάταξη, με την οποία θεσμοθετήθηκε το Λευκό Μητρώο Συνεπών Επιχειρήσεων, ψηφίστηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα και τώρα ξεκινάει η διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, για τις εταιρίες που θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.

Με στόχο να αναδειχθούν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με σεβασμό στους νόμους που ισχύουν στην αγορά εργασίας, το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να αναδείξει τα συγκεκριμένα «καλά παραδείγματα». Σε πρώτη φάση τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα θα είναι η διαχρονική και συστηματική συμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η έλλειψη καταγγελιών από εργαζόμενους, ιδιαίτερα για περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Επίσης, θα μπορούν να μπουν σε αυτό το Μητρώο και επιχειρήσεις που διατηρούν ή ακόμα καλύτερα, αυξάνουν τη συνολική απασχόληση. Τονίζεται ότι οι συνεπείς επιχειρήσεις του συστήματος «Περσέας» θα επιβραβεύονται επιπλέον από το γεγονός ότι θα απαλλάσσονται και από  συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων. Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι το σύστημα «Περσέας», σε συνδυασμό με τη συνεπή εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, θα επιφέρει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα στην απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και την οικονομία.