Οικονομία

Αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για το νέο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων

Πως κάνετε αίτηση για τις 6.000 προσλήψεις του ΟΑΕΔ Πως κάνετε αίτηση για τις 6.000 προσλήψεις του ΟΑΕΔ
Αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για το νέο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων Σε λίγη ώρα ανοίγει η ηλεκτρονική αίτηση για το συμπληρωματικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 6.000 προσλήψεις με επιδότηση του μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για πρόσληψη μέχρι δύο ανέργων.

Η αίτηση από την ενδιαφερόμενη επιχείρηση γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στο oaed.gr με την χρήση κωδικών που έχει προμηθευτεί από τα ΚΠΑ 2 του Οργανισμού.

ΣΤΙς 10:00 σήμερα το πρωί θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή όπου με την εισαγωγή καλείται η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να εισάγει τους κωδικού ςκαι να συμπληρώση τα στοιχεία της που θα ζητηθούν στην ειδική φόρμα. Στελέχη του ΟΑΕΔ σε επικοινωνία που είχε το dikaiologitika.gr έχουν διαβεβαιώσει ότι το σύστημα είναι έτοιμο και φιλοδοξούν να μην υπάρξει πρόβλημα που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες φορές

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΑΕΔ οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα υποβάλλουν οι επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις ανέργων εγγεγραμένων του Οργανισμού με επιδότηση του μισθολογικού κόστους για ένα χρόνο.

Επισημαίνεται ότι στο νέο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετέχουν στη β'φάση του προγράμματος οι:
*    Δικαιούχοι του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών», σύμφωνα με την αρχική Δημόσια Πρόσκληση Νο.1/2014,
*    Επιχειρήσεις που είχαν υποβάλλει αίτηση, στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης για τ ην πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών» για τις υπολειπόμενες 2.500 θέσεις, σύμφωνα με τη Συμπληρωματική Δημόσια Πρόσκληση Νο.10/2014,
*    Επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην α' φάση του παρόντος «Προγράμματος επιχορήγησης για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 
25-66 ετών», σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση Νο.9/2014 και οι αιτήσεις τους έγιναν αποδεκτές.
Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην α' φάση του παρόντος προγράμματος και οι αιτήσεις τους είναι σε στάδιο αναμονής έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση στη β' φάση του παρόντος προγράμματος. Στις περιπτώσεις αυτές, οι αναφερόμενες αιτήσεις δεν εξετάζονται.

1.    Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, στον οποίο έχουν προβλεφθεί ανάλογες πιστώσεις και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493.Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 59.400.000 ευρώ στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός για τις επιπλέον 6.000 θέσεις. Η μέγιστη συνολική δαπάνη των 59.400.000 ευρώ κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής :

•    Για το έτος 2015: 41.580.000 ευρώ
•    Για το έτος 2016: 17.820.000 ευρώ

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Ως οικονομική δραστηριότητα νοείται η παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε μία αγορά έναντι ανταλλάγματος.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται για την κάλυψη κατά ανώτατο όριο δυο (2) θέσεων, με μία (1) μόνο αίτηση, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ως αντικατάσταση θεωρείται και η προγενέστερη πρόσληψη ατόμου, αρκεί να έχει γίνει μέσα στον ίδιο μήνα που έχει λάβει χώρα η καταγγελία σύμβασης. Επίσης η επιχείρηση δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης του προσωπικού της, από πλήρη σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής απασχόληση κλπ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr στο προϋπάρχον προσωπικό ανήκουν και τα άτομα που είναι σε ασθένεια, στράτευση, σε κυοφορία - λοχεία, ή κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται. Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού η κενή θέση που οφείλεται σε θάνατο, φυλάκιση ή συνταξιοδότηση μισθωτού επιχείρησης. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για υπαγωγή μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης.

Ωφελούμενοι - Άνεργοι
Τα ωφελούμενα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει:
*    Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, τόσο κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2, όσο και κατά την πρόσληψή τους από τη δικαιούχο επιχείρηση.
*    Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
*    Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
*    Να είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.
Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) που είναι εγγεγραμμένοι, στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει εγκριτική απόφαση, σύμφωνα με τις αιτούμενες ειδικότητες από τις επιχειρήσεις , καθώς και από τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.

Διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων

5.1 Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, για τις επιπλέον 6.000 θέσεις, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά μόνο μια (1) αίτηση υπαγωγής και έως δύο (2) θέσεις απασχόλησης, στο ΚΠΑ2 στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η έδρα της επιχείρησης, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.oaed.gr).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να είναι εγγεγραμμένος χρήστης στο πληροφοριακό σύστημα (portal) του ΟΑΕΔ και να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης σε αυτό (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα, και επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για να προσλάβει άτομα για τα υποκαταστήματα, τότε θα υποβάλλει την αίτηση, στην Υπηρεσία (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η έδρα της επιχείρησης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που η επιχείρηση επιθυμεί να ενταχθεί για τα υποκαταστήματά της, τότε οι κωδικοί πρόσβασης που θα χρησιμοποιήσει, κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης για την πρόσληψη επιχορηγούμενων ανέργων σε αυτά, είναι ο κλειδάριθμος της έδρας της επιχείρησης.

Επισημαίνεται ότι τα υποκαταστήματα ή γραφεία που έχουν την έδρα τους σε χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση στο ΚΠΑ2 στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το υποκατάστημα ή γραφείο.

Διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, (συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων - αλλαγή αριθμού θέσεων κ.λ.π.), επιτρέπεται με νέες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται σε αντικατάσταση των προηγουμένων αιτήσεων, που ακυρώνονται, μέχρι τη λήξη της υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, λόγω κάλυψης των θέσεων σύμφωνα με το Κεφάλαιο 14.

 Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στο Πληροφορικό Σύστημα (portal) του Οργανισμού τότε θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά για την έκδοση κλειδαρίθμου προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλλουν
ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στο ανωτέρω πρόγραμμα:
1.    Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
2.    Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.

Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα τότε κατά την έκδοση του κλειδαρίθμου θα πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία

Στην ηλεκτρονική αίτηση εμπεριέχεται και η εντολή κενής θέσης, η οποία καταγράφεται στο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού και στην οποία οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν την ειδικότητα των ανέργων που επιθυμούν να προσλάβουν, στα πλαίσια του προγράμματος.

Επισημαίνεται ότι και η διαδικασία της αντικατάστασης του επιχορηγούμενου ατόμου, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, γίνεται με κλειδάριθμο και η «εντολή κενής θέσης για αντικατάσταση» υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Επίσης στην ηλεκτρονική αίτηση, η επιχείρηση πρέπει να αναφέρει υποχρεωτικά, τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και μόνο τα -τυχόν- νομικά πρόσωπα που είναι εταίροι ή μέτοχοι της επιχείρησης από 25% και άνω, ανεξαρτήτως εάν τα νομικά πρόσωπα της επιχείρησης είναι μέτοχοι ή εταίροι εντός ή εκτός της Ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να γίνει η σώρευση των κρατικών
ενισχύσεων. Σε περίπτωση που οι εταίροι ή μέτοχοι της επιχείρησης είναι φυσικά πρόσωπα τότε η επιχείρηση δεν τα δηλώνει στην ηλεκτρονική της αίτηση, διότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Καν.1407/2013 όπου εντάσσονται οι ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει του παρόντος προγράμματος, δεν εξετάζεται η σύνδεση των επιχειρήσεων μέσω φυσικών προσώπων και δεν σωρεύονται οι ενισχύσεις σε φυσικά πρόσωπα.

 Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.1599/1986, όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην ηλεκτρονική αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Η επιχείρηση φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής της αίτησης.

Η ηλεκτρονική αίτηση λαμβάνει αριθμό ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και εφόσον δεν   έχουν   καλυφθεί   οι   κατανεμηθείσες   θέσεις,   τίθεται   σε   στάδιο «ΣΕ  ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ». Στην περίπτωση κάλυψης των θέσεων η ηλεκτρονική αίτηση τίθεται σε στάδιο « ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ».

δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο με τς αναλυτικές οδηγίες