Οικονομία

Φόρος 26% σε όσους πωλούν πάνω από δύο ακίνητα μέσα σε δύο χρόνια

Φόρος 26% σε όσους πωλούν πάνω από δύο ακίνητα μέσα σε δύο χρόνια Φόρος 26% σε όσους πωλούν πάνω από δύο ακίνητα μέσα σε δύο χρόνια
Φόρος 26% σε όσους πωλούν πάνω από δύο ακίνητα μέσα σε δύο χρόνια Με συντελεστή 26% που φορολογούνται οι ελέυθεροι επαγγελματίες αλλά και υποχρέωση καταβολής προκαταβολής φόρου 55% θα φορολογείται όποιος πουλά μέσα σε δύο χρόνια τρία τουλάχιστον ακίνητα.

Ειδικότερα εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες από την ΓΓΔΕ και υπογράφει η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου βάσει της οποίας φορολογείται η υπεράξια από την πώληση ακίνητου προβλέπει ότι ο φόρος που θα επιβάλλεται σε πώληση ακινήτων που φτάνει τον αριθμό πάνω από δύο τότε θα νοείται ως επαγγελματίας και θα πληρώνει φόρο ύψους 26% στο σύνολο των εσόδων που έχει απο την πώληση.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι σε περίπτωση πώλησης οικοπέδου ή αγροτεμαχίου το οποίο εντάχθηκε στα όρια οικισμού σε χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία απόκτησης του από την πώληση, ως χρόνος κτίσης δεν θεωρείται η ημερομηνία στην οποία πραγματικά αποκτήθηκε, αλλά ο χρόνος ένταξης του στα όρια του οικισμού.

Επίσης σύμφωνα με όσα ορίζονται σε περίπτωση απόκτησης ημιτελούς κτίσματος (μετά την 1.1.1995), και στη συνέχεια, μετά από ανέγερση, (είτε βάσει της ίδιας άδειας ανέγερσης είτε κατόπιν έκδοσης νέας άδειας ανέγερσης ή ανανέωσης της ήδη υπάρχουσας) πώληση αυτού ως ημιτελούς, σε οποιοδήποτε στάδιο κατασκευής, προ της αποπεράτωσης του, τότε η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση την αξία στην οποία αυτό είχε αποκτηθεί. Αντίθετα, εάν πωληθεί ως αποπερατωμένο, η τιμή κτήσης θα προσδιοριστεί σύμφωνα το Δείκτη Τιμών Κατοικιών. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ως χρόνος κτήσης θεωρείται εκείνος της απόκτησης, ενώ είναι αδιάφορος ο χρόνος έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Παραδείγματα:

1. Αγορά ημιτελούς κτίσματος το 1997 με οικοδομική άδεια ανέγερσης του 1996. Το 1998 γίνεται αναθεώρηση οικοδομικής άδειας και το ακίνητο πωλείται το 2014 είτε ως ημιτελές είτε ως αποπερατωμένο. Έτος κτήσης σε κάθε περίπτωση είναι το έτος 1997. Η τιμή κτήσης είναι η τιμή που προκύπτει από το συμβόλαιο αγοράς, εφόσον το κτίσμα πωλείται ως ημιτελές, ενώ αν πωλείται αποπερατωμένο, η τιμή κτήσης θα προσδιοριστεί σύμφωνα με την περίπτωση γ' της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του ν 4172/2013.

2. Το έτος 1997 αποκτάται με αγορά ημιτελές κτίσμα από συζύγους κατά 50% έκαστος, με οικοδομική άδεια ανέγερσης του 1996.

Το 1998 γίνεται αναθεώρηση οικοδομικής άδειας. Το 2000 ο σύζυγος αποβιώνει. Το 2014 η σύζυγος πωλεί το ακίνητο αποπερατωμένο. Έτος κτήσης είναι το 2000 (απόκτηση του 75% της πλήρους κυριότητας). Η τιμή κτήσης θα προσδιοριστεί κατ' ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 8 της ΠΟΛ.1168/24.6.2014 ΑΥΟ, δηλαδή με αναγωγή της αξίας του 50% της πλήρους κυριότητας που αποκτήθηκε από κληρονομική διαδοχή στη συνολική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Αντίθετα, αν η σύζυγος πωλεί το ακίνητο ημιτελές, τότε η τιμή κτήσης αυτού είναι το άθροισμα της τιμής αγοράς του 50% της πλήρους κυριότητας και της αξίας επί της οποίας επιβλήθηκε ο φόρος κληρονομιάς για το υπόλοιπο 50% που κληρονόμησε.

δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο