Οικονομία

Επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών

Επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών Φωτογραφία: EUROKINISSI
Το γνωστοποίησε ο ίδιος μιλώντας το μεσημέρι σε συγκέντρωση πολιτών στα Βριλήσσια.

Την προαναγγελθείσα επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το ζήτημα της τιμολόγησης των προϊόντων από τις πολυεθνικές, έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό γνωστοποίησε ο ίδιος μιλώντας το μεσημέρι σε συγκέντρωση πολιτών στα Βριλήσσια. Όπως είπε, με αυτή ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να διερευνήσει και να παρέμβει για ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε πια να εντείνεται, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν, να χρεώνουν μάλλον, σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πυρήνας αυτού του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στην ΕΡΤ ο κ Μητσοτάκης τόνισε για το ίδιο θέμα ότι «πολλές πολυεθνικές παίζουν... παιχνιδάκια και τιμολογούν τελείως διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες».

«Σε αυτό δεν αρκεί μόνο μία εθνική απάντηση, χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες. Εγώ θέτω το ζήτημα και ζητώ περισσότερη επαγρύπνηση από τις Βρυξέλλες για πολυεθνικές εταιρείες που μπορεί να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι μία μικρή αγορά, να μην έχει τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, παραδείγματος χάρη, και μια πολυεθνική να πουλάει πιο ακριβά».

«Βεβαίως υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Τι ενιαία αγορά είναι αυτή όταν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις; Μικρές αποκλίσεις μπορεί να έχει, αλλά πολύ συχνά έχουμε μεγάλες αποκλίσεις σε προϊόντα. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί μια χώρα μόνη της να το αντιμετωπίσει. Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, γιατί αυτό τροφοδοτεί σε έναν βαθμό και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό».