Οικονομία

Αυτόματα η συμπλήρωση του Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές

Αυτόματα η συμπλήρωση του Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές
Από τον Ιούλιο, η διαδικασία συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 θα γίνεται αυτόματα για όλες τις περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων που διενεργούνται μέσω της πλατφόρμας MYPROPERTY.

Η διαδικασία αυτή, που ξεκίνησε πέρυσι με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, επεκτάθηκε σε ορισμένες γονικές παροχές και δωρεές, και τώρα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να την εφαρμόσει σε όλες τις περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχών.

Με την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, αποφεύγονται λάθη που συχνά οδηγούσαν σε υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, και οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να απευθυνθούν σε λογιστή για τη συμπλήρωση του Ε9. Παράλληλα, για τους πωλητές, το ακίνητο που πώλησαν αφαιρείται αυτόματα από το Ε9, αποτρέποντας τα λάθη που οδηγούν σε μη αναγκαίο ΕΝΦΙΑ.

Η ανάρτηση του συμβολαίου στην πλατφόρμα MYPROPERTY θα δημιουργεί αυτόματα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για κάθε συμβαλλόμενο. Για τον δωρητή/γονέα, η δήλωση θα συμπληρώνεται με τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου από την τρέχουσα περιουσιακή του κατάσταση και θα καταχωρείται ως διαγραφή ακινήτου. Για τον δωρεοδόχο/τέκνο, η δήλωση θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ακινήτου όπως αυτά εμφανίζονται στην περιουσιακή κατάσταση του δωρητή/γονέα και θα καταχωρείται ως δήλωση νέου ακινήτου.

Επιπλέον, τα πεδία της δήλωσης που αφορούν τον αριθμό συμβολαίου, τον ΑΦΜ του συμβολαιογράφου και την ημερομηνία του συμβολαίου θα συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία που αντλούνται από την πλατφόρμα MYPROPERTY. Στις σημειώσεις της δήλωσης θα αναφέρεται ότι η δημιουργία της έγινε αυτόματα μέσω της πλατφόρμας.

Αυτή η εξέλιξη διευκολύνει τους φορολογούμενους, εξαλείφοντας τα συνηθισμένα λάθη και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στη συμπλήρωση του Ε9, και διασφαλίζει την ακριβή αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των πολιτών χωρίς την ανάγκη λογιστικής παρέμβασης.