Υγεία

Γυμναστική: Αυτή η άσκηση χεριών ενδυναμώνει όλο το σώμα

Γυμναστική: Αυτή η άσκηση χεριών ενδυναμώνει όλο το σώμα Φωτογραφία: UNSPLASH
Τα οφέλη αυτής της άσκησης γυμναστικής φαίνονται και στην καθημερινότητα.

Δεν υπάρχει «μαγικό φίλτρο» για την ενδυνάμωση, καθώς το κλειδί είναι η ποικιλία. Έτσι, παρότι οι κλασικές κάμψεις δικεφάλων είναι συχνά στο επίκεντρο ενός προγράμματος γυμναστικής, αξίζει να βάλουμε και μία άλλη άσκηση χεριών: τις λεγόμενες κάμψεις σφυριά.

Αυτή η κίνηση όχι μόνο βοηθά τους μύες των χεριών, αλλά και στην ενδυνάμωση, σταθερότητα και αντοχή ολόκληρου του σώματος, επισημαίνει το CNN. Πρόκειται για παραλλαγή των κάμψεων δικεφάλων. Όμως, η συγκεκριμένη άσκηση εκτός από τον δικέφαλο στοχεύει σε άλλους δύο μύες, τον βραχιονοκερκιδικό και τον βραχιόνιο.

Η άσκηση μιμείται την κίνηση που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε σφυρί, όπως προδίδει και το όνομά της. Λόγω του διαφορετικού τρόπου που εκτελείται η άσκηση, σε σύγκριση με τις κάμψεις δικεφάλων, υπάρχει λιγότερη πίεση στον καρπό και τον αγκώνα, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο για τραυματισμούς, ενώ αποτελεί και πιο ασφαλή επιλογή για εκείνους που έχουν θέματα με τις αρθρώσεις τους.

Οι κάμψεις- σφυριά δεν απευθύνονται μόνο στους λάτρεις του γυμναστηρίου. Αυτή η άσκηση μπορεί να ωφελήσει όποιον θέλει να βελτιώσει την ικανότητά του να εκτελεί σωματικές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα:

- Βελτιώνει την ικανότητα να κρατάμε και να σηκώνουμε μεγαλύτερα βάρη, κάτι που οδηγεί σε ενίσχυση της ενδυνάμωσης του σώματος με άλλες ασκήσεις, όπως και καλύτερη απόδοση σε αθλητικές δραστηριότητες.

- Χτίζει τους μύες των χεριών που χρειάζονται για καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν ανύψωση, κράτημα και μεταφορά, όπως η φροντίδα των παιδιών και δουλειές του σπιτιού.

- Η πιο δυνατή λαβή βοηθά επίσης στο άνοιγμα βάζων, τη χρήση εργαλείων και την εκτέλεση βασικών δουλειών στο σπίτι. Κάτι που κάνει τις κάμψεις- σφυριά ιδιαίτερα επωφελείς για μεγαλύτερους ανθρώπους.

- Αν η άσκηση γίνει σωστά, «δουλεύει» και ο πυρήνας του σώματος, κάτι που βελτιώνει την ισορροπία και τη συνολική δύναμη.

- Το γεγονός ότι η άσκηση δουλεύει και άλλους μύες πέρα από τον δικέφαλο βοηθά να φαίνονται περισσότερο γραμμωμένα τα χέρια, ακόμα και όταν δεν είναι σφιγμένα.

Για να απολαύσουμε τα πλήρη οφέλη των κάμψεων- σφυριών πρέπει να εκτελούμε σωστά την άσκηση. Χρησιμοποιούμε βαράκια που μας δυσκολεύουν μεν, αλλά είναι αρκετά ελαφριά προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε άνετα τουλάχιστον οχτώ επαναλήψεις.

Πρέπει να εκπνέουμε όταν σηκώνουμε τα βαράκια και να εισπνέουμε όταν τα κατεβάζουμε. Οι ειδικοί προτείνουν 8-12 επαναλήψεις, για 2-3 σετ, με ξεκούραση τουλάχιστον 1-2 λεπτά ανάμεσα. Όταν αρχίσουμε να νιώθουμε πιο δυνατοί, μπορούμε να αυξήσουμε το βάρος που σηκώνουμε, ή τις επαναλήψεις, πάντα έως 12. Επίσης, θα πρέπει να βάλουμε την άσκηση στο πρόγραμμα γυμναστικής που κάνουμε δύο φορές την εβδομάδα.

{https://www.youtube.com/watch?v=P5sXHLmXmBM}