Οικονομία

Κρούγκμαν: Πως θα επιδράσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών στην παγκοσμιοποίηση

Κρούγκμαν: Πως θα επιδράσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών στην παγκοσμιοποίηση Φωτογραφία: MANUEL BRUQUE/ EPA
Σε συνέδριο του Economist, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν και ο επικεφαλής του Ομίλου Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου παρουσίασαν τις απόψεις τους για την παγκοσμιοποίηση σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.

Ο Πολ Κρούγκμαν υπογράμμισε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι απαραίτητο να προχωράει μπροστά, αλλά μπορεί επίσης να κινηθεί προς τα πίσω.

Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, είναι πόσο σκληρή θα είναι η «προσγείωση» αυτής της αλλαγής.

Ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να υπάρξει σημαντικός οικονομικός εθνικισμός. Ειδικότερα, προειδοποίησε ότι μια πιθανή νίκη του Τραμπ θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στον 19ο αιώνα, ενώ μια νίκη του Μπάιντεν ή άλλου Δημοκρατικού θα σημάνει μια στροφή σε πιο «σοφιστικέ» οικονομικό προστατευτισμό.

Ο Κρούγκμαν τόνισε την τεράστια ανάπτυξη του εμπορίου τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώνοντας όμως τις διαταράξεις που αυτή προκάλεσε σε επιμέρους κοινωνίες. Επιπλέον, ανέφερε τη σημασία του περιβάλλοντος και τη σημασία του νόμου για τον πληθωρισμό που προβλέπει μεγάλες επιδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση στις ΗΠΑ, η οποία πέρασε με οριακή πλειοψηφία χάρη σε αυτές τις παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι Έλληνες έμαθαν πολλά από την κρίση. «Μάθαμε ότι όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, θα είμαστε μόνοι», είπε. Εκφράζοντας την ανησυχία του για την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι η ήπειρος δεν έχει μάθει πολλά από τα διδάγματα της κρίσης. Αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς και στον ευρωσκεπτικισμό που προκαλούνται από τις στρατηγικές των Βρυξελλών.

Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η Ευρώπη είναι το μέλλον, αλλά χρειάζεται να επανεξετάσει τον ρόλο της και να αποφασίσει εάν θέλει να είναι μια «κοινή αγορά» ή ένα «ομοσπονδιακό κράτος». Επίσης, επεσήμανε ότι ενώ εφαρμόζονται κανονισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη, δεν γίνονται οι απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα, αφήνοντας τους Αμερικανούς να προηγούνται.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι επί 50 χρόνια δεν έχει βρεθεί μια κοινή λύση. Εξήρε τα άμεσα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία έστειλαν το μήνυμα ότι η χώρα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.