Οικονομία

Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ
Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες να κερδίσει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι αγορές αντέδρασαν στην προοπτική μιας δεύτερης προεδρίας του Τραμπ, με το δολάριο να ενισχύεται και την καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων να γίνεται πιο απότομη.

Η επίθεση είναι η πρώτη σε υποψήφιο ή σε πρόεδρο των ΗΠΑ από την απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981. Ο Ρέιγκαν είχε κερδίσει 22 μονάδες στις δημοσκοπήσεις μετά την επίθεση, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Υπό την προεδρία του Τραμπ, οι αναλυτές προβλέπουν αυστηρότερη εμπορική πολιτική και επέκταση φορολογικών απαλλαγών, κάτι που μπορεί να αυξήσει τα ήδη μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του, ο Τραμπ σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον μέσο δασμό από το τρέχον επίπεδο του 2%. Επιπλέον, αναμένεται αυστηρότεροι δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πληθωρισμός, ήδη ένα σημαντικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους, θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς οι αυξημένοι δασμοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές κατά δύο έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Η επιβολή δασμών υψηλών σε πολλά κινεζικά προϊόντα και οι άμεσες απαγορεύσεις σε προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά είδη, ο χάλυβας και τα φαρμακευτικά σκευάσματα, θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια αυτών των ειδών από άλλες χώρες, αυξάνοντας το κόστος για τους καταναλωτές.

Η πολιτική του Τραμπ για τη μετανάστευση, που παραμένει βασική του προτεραιότητα, περιλαμβάνει τη μείωση των νέων νόμιμων μεταναστών κατά το ήμισυ και τη μείωση της χορήγησης αδειών εργασίας σε παράτυπους μετανάστες.

Με την ανεργία στο 3,7%, η Αμερική αντιμετωπίζει έλλειψη εργαζομένων, και αυτή η πολιτική θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. Η αύξηση των νόμιμων μεταναστών είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού και να καλυφθούν βασικές και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.