Οικονομία

«Μαύρη» Δευτέρα και για τα κρυπτονομίσματα - «Βουτιά» μετά το παγκόσμιο sell off

«Μαύρη» Δευτέρα και για τα κρυπτονομίσματα - «Βουτιά» μετά το παγκόσμιο sell off Φωτογραφία: Pexels/David McBee
Τα περισσότερα μεγάλα κρυπτονομίσματα κινούνται βαθιά στο κόκκινο

Το παγκόσμιο sell off που καταγράφεται σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια, υπό τον φόβο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, παρασύρει και τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να πρωτοστατεί στις απώλειες, καθώς ξεπερνούν τα 270 δισ. δολάρια.

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, που καταγράφει απώλειες περίπου 20% για τον μήνα Αύγουστο, αλλά πριν από μία εβδομάδα άγγιξε τα 70.000 δολάρια, σήμερα δίνει μάχη να κρατηθεί κοντά στα 50.000 δολάρια.

Τον περασμένο μήνα, η τιμή του bitcoin αυξήθηκε περισσότερο από 10% λόγω των ελπίδων ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί.

Οι θιασώτες των crypto βασίζονται στο ότι ο Τραμπ θα στηρίξει το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο εάν γίνει πρόεδρος.

«Βουτιά» και για το Ether

To δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα Ether χάνει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας του, κινούμενο στα 2.228 δολάρια με -22,4%.

Τα περισσότερα μεγάλα κρυπτονομίσματα κινούνται βαθιά στο κόκκινο.

Διεθνής αναταραχή

Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως ο «δείκτης φόβου» της χρηματιστηριακής αγοράς, σημειώνει δραματική άνοδο σήμερα, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Ο VIX άνοιξε στις 23,39 μονάδες και εκτινάχθηκε στις 53,76 μονάδες, επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2020. Η άνοδος αυτή υποδηλώνει αυξημένη αστάθεια και ανασφάλεια στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών.

Η αύξηση του VIX συσχετίζεται συχνά με πτώση των τιμών των μετοχών, και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και σήμερα, καθώς οι μελλοντικές τιμές των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ σημειώνουν σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones Futures σημειώνει πτώση κατά 739 μονάδες ή 1,85%, φτάνοντας τις 39.140 μονάδες. Ο S&P 500 Futures υποχωρεί κατά 145,75 μονάδες ή 2,71%, αγγίζοντας τις 5.230,25 μονάδες. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στον Nasdaq Futures, ο οποίος έχασε 758,25 μονάδες ή 4,09%, καταλήγοντας στις 17.798 μονάδες.

Η δραματική άνοδος του δείκτη VIX προκαλεί ανησυχία και υποδηλώνει αυξημένη ανασφάλεια στην αγορά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.

Για το λόγο αυτό η προσοχή των αγορών διεθνώς είναι στο πώς θα κλείσουν Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.

«Μαύρη» Δευτέρα και στο ΧΑ

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τις 1.400 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί το sell- off των διεθνών αγορών, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι καμία μετοχή δεν καταγράφει άνοδο, ενώ 92 κινούνται πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε χαμηλό σχεδόν εξαμήνου

Σε χαμηλό σχεδόν εξαμήνου υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 3,1% στις 482,42 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 13 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης οδεύει επίσης προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέσα σε 2,5 χρόνια.

Την Παρασκευή, ο δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών και υποχώρησε κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου.

Όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν σε αρνητικό έδαφος σήμερα.

Οι κλάδοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ήταν αυτοί με το μεγαλύτερο πλήγμα. Οι τράπεζες υποχώρησαν 4,2%, οι μετοχές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημείωσαν πτώση 3,6% και ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε βουτιά 5%.

Πρωτοφανής πτώση του Nikkei

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση (σε μονάδες) στην ιστορία του, με φόντο ζωηρές ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και άνοδο του γεν.

Ο κυριότερος δείκτης του χρηματιστηρίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ο οποίος είχε ήδη χάσει 5,8% την Παρασκευή, σημείωσε πτώση κατά 12,4% στις 31.458,42 μονάδες, οπισθοχωρώντας κατά περίπου 4.400 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του που χρονολογούνταν από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987. Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες.

Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου στο 1,0934 δολάριο.