Οικονομία

Αναπτυξιακός νόμος: Αλλαγή κατεύθυνσης από την κυβέρνηση μετά την αποτυχία του 4887/2022

Αναπτυξιακός νόμος: Αλλαγή κατεύθυνσης από την κυβέρνηση μετά την αποτυχία του 4887/2022 Φωτογραφία: eurokinissi
Ο νέος νόμος θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, δίνοντας έμφαση στις φοροαπαλλαγές αντί των άμεσων επιδοτήσεων.

Η αποτυχία του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, καθώς μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί μόλις τέσσερα από τα 13 προβλεπόμενα καθεστώτα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή έναν νέο αναπτυξιακό νόμο, τον δεύτερο μέσα σε δύο χρόνια, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέδειξε το αποτυχημένο μοντέλο των 13 διαφορετικών καθεστώτων και την προσαρμογή στις νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις που θα ισχύσουν από το 2025.

Ο νέος νόμος θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, δίνοντας έμφαση στις φοροαπαλλαγές αντί των άμεσων επιδοτήσεων, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιδιώκει μια αναγκαία στροφή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, με προτεραιότητα στη βιομηχανία έναντι του τουρισμού. Οι καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος αποδείχθηκαν προσχηματικές, με τον πραγματικό λόγο να εδράζεται στην έλλειψη κονδυλίων για την προκήρυξη των υπολοίπων καθεστώτων.

Παράλληλα, παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες στις πληρωμές προς επιχειρήσεις που έχουν ήδη υλοποιήσει επενδύσεις βάσει προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, γεγονός που υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της επενδυτικής στήριξης. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προωθεί την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησηςεπιχειρήσεων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και άλλα αρμόδια υπουργεία. Αυτή η οριζόντια μεταρρύθμιση θα εστιάσει ιδιαίτερα στη βιομηχανία, διευκολύνοντας τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις μελλοντικές επενδύσεις.

Τέλος, νομοθετικές πρωτοβουλίες αφορούν τη διευκόλυνση της χωροθέτησης και αδειοδότησης βιομηχανικών περιοχών, με ειδική συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και έμφαση στην Αττική, όπου υφίστανται 26 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις.

NETWORK