Οικονομία

Εξακολουθούν να αυξάνονται οι τιμές των οικοδομικών υλικών

Εξακολουθούν να αυξάνονται οι τιμές των οικοδομικών υλικών Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Oι κατηγορίες υλικών που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις περιλαμβάνουν τα τούβλα με αύξηση 12,5%, τους αγωγούς χαλκού με 9%, και τα θερμαντικά σώματα και πλαστικούς σωλήνες με 7,8% έκαστο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών για τον Ιούλιο του 2024 σημείωσε ετήσια αύξηση 5,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Αυτός ο δείκτης, με έτος βάσης το 2021, αντανακλά τις μεταβολές στις τιμές των οικοδομικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή νέων κατοικιών. Η αύξηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης ετήσιας αύξησης 7,1% που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες υλικών που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις περιλαμβάνουν τα τούβλα με αύξηση 12,5%, τους αγωγούς χαλκού με 9%, και τα θερμαντικά σώματα και πλαστικούς σωλήνες με 7,8% έκαστο. Αντίστοιχα, οι πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσαν αύξηση 6,9%, ενώ οι υαλοπίνακες ασφαλείας και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες παρουσίασαν αύξηση 6,3% και 6,1% αντίστοιχα. Μειώσεις σημειώθηκαν μόνο στην κατηγορία της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υποχώρησε κατά 1,8%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης του Ιουλίου 2024 παρουσίασε μικρή αύξηση 0,3% σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου 2024. Η ηλεκτρική ενέργεια σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 9,5% μέσα σε αυτό το διάστημα, ενώ το πετρέλαιο κίνησης (diesel) αυξήθηκε κατά 1,2%.

Η γενικότερη εικόνα του πρώτου επταμήνου του 2024 δείχνει ότι οι τιμές των υλικών κατασκευής συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και με πιο μετριοπαθή ρυθμό σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2023 – Ιουλίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,9%, σε σχέση με την αύξηση 10% που είχε καταγραφεί στο αντίστοιχο δωδεκάμηνο της προηγούμενης περιόδου.

Η ανάλυση των επιμέρους κατηγοριών υλικών δείχνει ότι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε στα τεχνητά πετρώδη υλικά με 11,1%, ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στα υλικά ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης (9,3%) και στα εξαρτήματα λειτουργίας και στερέωσης θυρών και παραθύρων (8,9%). Οι μεταλλικές ύλες και τα προϊόντα υάλου σημείωσαν αυξήσεις 4,5% και 5,1% αντίστοιχα, ενώ οι κατηγορίες καυσίμων μηχανημάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού ήταν η μόνη ομάδα που κατέγραψε πτώση (-0,5%).