Οικονομία

Οι λόγοι που η παραγωγικότητα της Ευρώπης υστερεί σημαντικά έναντι των ΗΠΑ

Οι λόγοι που η παραγωγικότητα της Ευρώπης υστερεί σημαντικά έναντι των ΗΠΑ
Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι, η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, αναδεικνύει την ανησυχητική υστέρηση της Ευρώπης στην παραγωγικότητα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ευρωπαϊκή παραγωγικότητα πλήττεται κυρίως από τις σημαντικές διαφορές στην απόδοση των επιχειρήσεων, οι οποίες επηρεάζουν τη συνολική παραγωγικότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν δει τη χρηματιστηριακή τους αξία να τριπλασιάζεται από το 2005, σε αντίθεση με την αύξηση μόλις 60% που έχουν καταγράψει οι ευρωπαϊκές εταιρείες. Η διαφορά αυτή καταδεικνύει ένα σοβαρό χάσμα στην παραγωγικότητα, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στους τομείς της τεχνολογίας. Η παραγωγικότητα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40% από το 2005, ενώ για τις ευρωπαϊκές εταιρείες παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται σε μεγάλες επενδύσεις καινοτομίας από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες δαπανούν πάνω από διπλάσιο ποσό για έρευνα και ανάπτυξη σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αντιστοιχίες τους.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα σε επίπεδο επιχειρηματικής δυναμικής, κυρίως λόγω της έλλειψης νεοφυών επιχειρήσεων που να αναπτύσσονται γρήγορα και να γίνονται μεγάλες εταιρείες. Στις ΗΠΑ, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες νέες επιχειρήσεις απασχολούν έξι φορές περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Αυτή η έλλειψη επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων συντελεί στη δημιουργία λιγότερων μεγάλων και παραγωγικών εταιρειών στην Ευρώπη.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση, είναι το μικρότερο μέγεθος της ευρωπαϊκής αγοράς και οι περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης. Η κατακερματισμένη αγορά της ΕΕ περιορίζει την ικανότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας. Επίσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν εκδώσει περίπου διπλάσια μετοχικά κεφάλαια σε σχέση με τις αμερικανικές αντίστοιχες, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη χρηματοδότηση άυλων επενδύσεων.

NETWORK