Οικονομία

Όλες οι αλλαγές για φιλοδωρήματα, φορολογικές δηλώσεις και τέλος επιτηδεύματος

Όλες οι αλλαγές για φιλοδωρήματα, φορολογικές δηλώσεις και τέλος επιτηδεύματος
Οι αλλαγές όπως τις περιέγραψε ο υπουργός, αφορούν τα φιλοδωρήματα, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τις φορολογικές δηλώσεις και τη λειτουργία της ΑΑΔΕ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τέσσερις σημαντικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, οι οποίες στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και επηρεάζουν ευρύτερες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές, όπως τις περιέγραψε ο υπουργός, αφορούν τα φιλοδωρήματα, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τις φορολογικές δηλώσεις και τη λειτουργία της ΑΑΔΕ.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στη φορολογική αντιμετώπιση των φιλοδωρημάτων. Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εισάγει ένα αφορολόγητο όριο για τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα, με τη ρύθμιση να αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα φιλοδωρήματα που δίνονται μέσω POS θα εξαιρούνται από τη φορολόγηση έως το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές. Ο υπουργός τόνισε ότι το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου και υπογράμμισε πως θα υπάρξει αντικίνητρο για τους εργοδότες που επιχειρούν να μειώσουν τους μισθούς αντικαθιστώντας τους με φιλοδωρήματα. «Αν κάποιος εργοδότης μειώσει τον μισθό και προσπαθήσει να τον αντικαταστήσει με φιλοδωρήματα, θα υπάρξουν αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ερωτηθείς για το εάν υπολογίζει το πολιτικό κόστος ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Εσείς θα αποτιμήσετε τις πράξεις της κυβέρνησης και ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Εμείς αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο φορολόγησης των tips από το πρώτο ευρώ».

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα από τις προεκλογικές εξαγγελίες, οι οποίες προέβλεπαν την κατάργησή του το 2027-2028. Η αλλαγή αυτή θα αφορά όλους τους αυτοαπασχολούμενους, συμπεριλαμβανομένων όσων αμείβονται με μπλοκάκι, δίνοντας μια οικονομική «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, με την ετήσια εξοικονόμηση να ανέρχεται σε 500 ευρώ κατά μέσο όρο, ανάλογα με τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης. «Το τέλος επιτηδεύματος ήταν ένα μνημονιακό κατάλοιπο, το οποίο πλέον καταργείται οριστικά», σημείωσε ο υπουργός.

Η τρίτη αλλαγή αφορά τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Από εδώ και στο εξής, θεσπίζεται μόνιμη ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου κάθε έτους, χωρίς δυνατότητα παράτασης. Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της οργάνωσης και στην αποφυγή καθυστερήσεων. Παράλληλα, εισάγεται ένα σύστημα κλιμακωτής έκπτωσης στον φόρο εισοδήματος για όσους εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους γρήγορα. Συγκεκριμένα, αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί τρεις μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ, θα χορηγείται έκπτωση 4%. Η έκπτωση θα μειώνεται σε 3% αν η υποβολή γίνει δύο μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ενώ αν γίνει εντός του τελευταίου μήνα, η έκπτωση θα περιορίζεται σε 2%. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν κίνητρα για την έγκαιρη εξόφληση του φόρου, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα και παρατάσεις.

Η τέταρτη και τελευταία αλλαγή αφορά τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και αποδοτικότερη λειτουργία της Αρχής. Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του διοικητή για δεύτερη φορά, κατόπιν απόφασης του συμβουλίου διοίκησης. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης διευθυντών και άλλων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις υποδιοικητών με εξειδικευμένα καθήκοντα. Αυτή η διοικητική αναδιάρθρωση στοχεύει στη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της ΑΑΔΕ, καθιστώντας τη λειτουργία της πιο ψηφιακή και πιο προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες.