Οικονομία

Οι μελλοντικές αλλαγές στην κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ

Οι μελλοντικές αλλαγές στην κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ Οι μελλοντικές αλλαγές στην κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ
Οι μελλοντικές αλλαγές στην κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ Αλλαγές στα μελλοντικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ με στόχο να επεκταθούν αρχικά από τους πέντε μήνες που είναι σήμερα στους εννέα έως έντεκα μήνες ενώ η αμοιβή από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί ακολουθώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτός θα διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, ειδική σε θέματα ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου όπως έκανε σήμερα γνωστό, πραγματοποιεί συνολική επανεξέταση όλων των προγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί, σε μια προσπάθεια να κάνει, όπου είναι εφικτό, παρεμβάσεις και βελτιώσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νέα ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση των προγραμμάτων που έχει εμπνευστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία στοχεύουν να επαναφέρουν στην αγορά εργασίας, έως 300.000 άτομα, την επόμενη διετία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στο εξής τα προγράμματα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (9-11 μήνες) αλλά και καλύτερες αμοιβές, αφού οι συμμετέχοντες σε αυτά θα λαμβάνουν ποσά ανάλογα με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ). Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώνει ότι τα προγράμματα απασχόλησης για λίγους μήνες (3-5 μήνες), δεν βοηθούν στην απορρόφηση των ανέργων, οι οποίοι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκονται ξανά σε αναζήτηση εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που θα υιοθετηθούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είναι οι εξής:
-Οι ωφελούμενοι θα αμείβονται  με τον κατώτατο μισθό  (σήμερα 586 ευρώ) και θα τηρείται η νομιμότητα (ασφάλιση, περίθαλψη, ώρες εργασίας).
- Η απασχόληση θα διαρκεί έως και 11 μήνες, για να δοθεί πραγματική ανάσα στους ανέργους και να μη θεωρηθεί ότι απλώς ανακυκλώνεται η ανεργία.

Οι άξονες  της πολιτικής  της νέας κυβέρνησης  στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης είναι οι εξής:
-    Σύνδεση των προγραμμάτων  κατάρτισης και απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα εφαρμοστεί  και με τις ανάγκες της αγοράς
-    Συμμετοχή των φορέων ( πχ τοπική αυτοδιοίκηση) οι οποίοι θα επιδείξουν τις ανάγκες για νέες θέσεις εργασίας
-    Άντληση  νέων πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα.  Οι πηγές χρηματοδότησης  θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, απόλυτα εξειδικευμένα με ζητήματα ανεργίας, σημειώνουν με νόημα ότι πρέπει να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης για να στηριχθούν προγράμματα που μπορεί να επαναφέρουν στην αγορά εργασίας, έως και 300.000 ανέργους. Βέβαια, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα προγράμματα αυτά θα αποφέρουν και σημαντικό όφελος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της αύξησης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που θα βελτιώσει τη ρευστότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κόστος εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων είναι σημαντικό, όσο και η χρησιμότητά τους. Άρα η ελληνική κυβέρνηση, σε κεντρικό επίπεδο, έχει λάβει την απόφαση να ζητήσει την στήριξη των δανειστών της χώρας, έτσι ώστε να εκπονηθούν τα προγράμματα αυτά.

Επίσης, τα προγράμματα που ήδη ήταν έτοιμα να εφαρμοστούν, θα ξεκινήσουν κανονικά, αλλά με μικρές προσαρμογές. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να δοθεί η ευκαιρία στην αγορά εργασίας να απορροφήσει τα συγκεκριμένα προγράμματα, έως ότου τρέξουν τα καινούργια.

Βασική κατεύθυνση είναι η σύνδεση των προγραμμάτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αναφέρουν οι πηγές απο το υπουργείο Εργασίας ενώ κάνουν γνωστό ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στις τοπικές ανάγκες.