Οικονομία

Προσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στέλνει η Αθήνα στις Βρυξέλλες

Προσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στέλνει η Αθήνα στις Βρυξέλλες Προσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στέλνει η Αθήνα στις Βρυξέλλες
Προσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στέλνει η Αθήνα στις Βρυξέλλες "Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στα λαϊκή εντολή" ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου έγινε διεξοδική ενημέρωση των υπουργών από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup.

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συμπεριληφθούν στη λίστα δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και το πακέτο των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί και αφορούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Για να ισχύσει τελικά η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών την Τρίτη. Θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με τους κ.κ. Λαγκάρντ, Ντράγκι και Μοσκοβισί.

Χθες το βράδυ σε συζήτηση του με τους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλθεί». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πάλι κ. Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι "δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία".

Περίγραμμα των προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της 4μηνης παράτασης του προγράμματος, θα αποστείλει -σύμφωνα με πληροφορίες- σήμερα η ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς και τους εταίρους. Αυτή η κίνηση γίνεται προκειμένου οι εκπρόσωποι των θεσμών να δουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να τις μελετήσουν στο πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους μας, πριν από την τελική κατάθεση της λίστας τη Δευτέρα.

Σε ενημέρωση που έκανε μετά την συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις και στο επόμενο Eurogroup. Υπογράμμισε, δε, ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αναζητείται κοινός τόπος με τους εταίρους. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν τίθεται θέμα συζήτησης για επαναφορά της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης». Είπε ακόμη ότι δεν προβλέπεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσα στο επόμενο τριήμερο.