Οικονομία

Υπ. Εργασίας: Συνήθης πρακτική τα ταμειακά διαθέσιμα να μετατρέπονται σε ρέπος

Υπ. Εργασίας: Συνήθης πρακτική τα ταμειακά διαθέσιμα να μετατρέπονται σε ρέπος
Υπ. Εργασίας: Συνήθης πρακτική τα ταμειακά διαθέσιμα να μετατρέπονται σε ρέπος Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Για «συνήθη πρακτική αναφορικά με τη βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων», των Ασφαλιστικών Ταμείων, κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), προτρέπει τις διοικήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, να επενδύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας, «πετάει το μπαλάκι» στις διοικήσεις τους, αφού επισημαίνει ότι εκείνες είναι που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Σχετικές επιστολές εστάλησαν, τόσο από τον ΟΔΔΗΧ, όσο και από το υπουργείο Εργασίας, την περασμένη εβδομάδα προς τις διοικήσεις 15 Ταμείων, που έχουν συνολικά, ταμειακά διαθέσιμα που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ρευστότητα του Κράτους και διευκολύνεται η καταβολή των συντάξεων, κάθε μήνα. Τα κεφάλαια που θα επενδύσουν τα Ταμεία σε ρέπος, θα έχουν διάρκεια 15 ημερών και θα μπορούν να ανανεωθούν με τη λήξη τους.

Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση, ανέρχεται στο 2% η απόδοση που μπορεί να προκύψουν από τα ρέπος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα, προέρχονται από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), περίπου 700.000.000 ευρώ, ενώ άλλα 250.000.000 ευρώ είναι το απόθεματικό που έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Ειδικά το ΙΚΑ, έχει ως πάγια τακτική του, να αξιοποιεί την ευελιξία που προσφέρουν τα ρέπος, για να αντλεί ρευστότητα και να καλύπτει κάθε μήνα, τις ανάγκες που προκύπτουν στην καταβολή μισθών και συντάξεων.