Οικονομία

Διπλασίασαν τις εξαγωγές επιχειρήσεις της επαρχίας μέσα στην κρίση

Διπλασίασαν τις εξαγωγές επιχειρήσεις της επαρχίας μέσα στην κρίση Διπλασίασαν τις εξαγωγές επιχειρήσεις της επαρχίας μέσα στην κρίση
Διπλασίασαν τις εξαγωγές επιχειρήσεις της επαρχίας μέσα στην κρίση Αύξηση του ποσοστού εξωστρέφειάς τους πέτυχαν τελευταία πενταετία ένας στους τρεις ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), παρά την οικονομική κρίση, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η εξαγωγική συμπεριφορά, ειδικά αυτών της περιφέρειας, οι οποίες διπλασίασαν το μερίδιο του κύκλου εργασιών, που πραγματοποιείται στο εξωτερικό (44% των πωλήσεων το 2014, από 24% το 2012).

Αυτό ανέφερε σε εκδήλωση, με θέμα: "Ελληνική Επιχείρηση - Διεθνής Επιχειρηματικότητα", ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Ιωάννης Αθ. Χατζηδημητρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό BUSINESS MENTALITY, στο πλαίσιο, της παγκόσμιας γιορτής ευαισθητοποίησης για τη σωστή διαχείριση των χρημάτων σε ατομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, του Global Money Week.

Ο κ. Χατζηδημητρίου επεσήμανε (βάσει συμπερασμάτων σχετικής μελέτης για την εξωστρέφεια των ΜμΕ), ότι το μερίδιο των εξαγωγικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της επαρχίας, έχει σχεδόν διπλασιαστεί (21% το 2014, από 14% το 2012), ενώ παρέμεινε σταθερό στη Θεσσαλονίκη και μειώθηκε σημαντικά στην Αθήνα. Οπως επεσήμανε, θετικά ξεχωρίζουν οι βιομηχανίες τροφίμων και χημικών, όπου η αύξηση της εξωστρέφειας μετρίασε, ή και αντιστάθμισε, την πτωτική πορεία της εγχώριας ζήτησης.

Την ανάγκη να υπάρξουν δομικές προσαρμογές στον εθνικό σχεδιασμό, για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της ελληνικής εξαγωγικών βάσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, σημειώνοντας ότι για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν στις ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές απαιτείται η δημιουργία καινοτομίας. Υπογράμμισε την ανάγκη για την ανάδειξη εξελιγμένου διαμετακομιστικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας (όπως συναρμολόγηση και αποθήκευση εμπορευμάτων, ενεργητική τελειοποίηση κ.α.).

Αναγνωρίζοντας "τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνησή για να πετύχει την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους για άντληση κεφαλαίων με στόχο την ανάπτυξη", ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι "η χώρα δεν θα επιβιώσει μόνο από τη συνδρομή των εταίρων, χρειάζεται η προσπάθεια όλων, στο μέγεθός που αναλογεί στον καθένα μας".