Οικονομία

Κρίνεται η «τύχη» των αποθεματικών των Ταμείων

Κρίνεται η «τύχη» των αποθεματικών των Ταμείων Κρίνεται η «τύχη» των αποθεματικών των Ταμείων
Κρίνεται η «τύχη» των αποθεματικών των Ταμείων Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Εντός των επόμενων ημερών τα ΔΣ των Ασφαλιστικών Ταμείων, καλούνται να αποφασίσουν εάν θα δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης και θα μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), μετατρέποντάς τα σε κρατικά ρέπος, ή όχι.

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, δίνει το δικαίωμα στις διοικήσεις των Ταμείων, να αξιώσουν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο, εάν καταγραφεί ζημία στις αποδόσεις των επενδύσεων. Πάντως, έως τώρα σθεναρή αντίσταση σε αυτή την προοπτική, επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι στα ΔΣ των Ταμείων, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Διαπιστώνουν ότι είναι επισφαλής η επένδυση σε κρατικά ρέπος και προτιμούν να έχουν τα διαθέσιμα αυτά, που ανέρχονται συνολικά στα 2,4 δις ευρώ, σε εμπορικές τράπεζες, για να μπορούν να τα αξιοποιήσουν ανά πάσα στιγμή, καλύπτοντας τρέχουσες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στην αποπληρωμή των συντάξεων. Η έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζουν τα Ταμεία, λόγω ανεργίας, εισφοροδιαφυγής και μειωμένων μισθών, προβληματίζει περισσότερο τις διοικήσεις τους και όχι το πώς θα αξιοποιήσουν τα περιορισμένα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, μπορεί επίσημα να δηλώνει ότι δεν θα παρέμβει στις αποφάσεις των Ταμείων, όποιες και αν είναι αυτές, αλλά εννοείται ότι ενδιαφέρεται για τα ταμειακά διαθέσιμά τους, έτσι ώστε να διευκολύνει τις δικές της, σοβαρές ταμειακές ανάγκες. Μόνο που τα ΔΣ των Ταμείων «κάηκαν» το 2012 όταν έχασαν πάνω από 12 δις ευρώ, μέσω του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων.

Όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί, είναι φυσικό οι διοικήσεις να προβληματίζονται μην τυχόν και επαναληφθεί η ίδια ιστορία. Άλλωστε, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, στις διοικήσεις των Ταμείων θα απευθυνθούν, στο ενδεχόμενο που προκύψουν ζητήματα μη καταβολής παροχών και συντάξεων. Συνεπώς, τα ΔΣ εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικά και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.