Οικονομία

Υφεση κάτω από 2,5% το 2015 λέει ο Σταθάκης

Υφεση κάτω από 2,5% το 2015 λέει ο Σταθάκης Υφεση κάτω από 2,5% το 2015 λέει ο Σταθάκης
Μικρότερη από 2,5% η ύφεση το 2015 λέει ο Σταθάκης παρά τα capital controls «Δεν θα είναι 2,5% η ύφεση το 2015. Θα είναι πολύ χαμηλότερη. Μπορεί να είναι και στο 1,5% λόγω των επιδόσεων του τουρισμού και των ηπιότερων αποτελεσμάτων των capital control», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο χρέος και απάντηση στην κριτική της Ν.Δ. ότι αυξήθηκε διαψεύδοντας τον ισχυρισμό αυτό.

Τα 50 δισ. ευρώ βραχυχρόνιων δανείων μετατράπηκαν σε μακροπρόθεσμα και αυτό είναι επιτυχία της συμφωνίας, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στη Βουλή και συμπλήρωσε ότι τα χαμηλά πλεονάσματα είναι επίσης προς όφελος της οικονομίας.

Η βιωσιμότητα της συμφωνίας εξαρτάται από την επιστροφή στην ανάπτυξη, είπε ο υπουργός. Εκανε λόγο για πέντε κομβικά σημεία:

- Σταθεροποίηση τραπεζών και κόκκινα δάνεια. Ηταν αποτυχημένες οι ανακεφαλαιοποίησεις γιατί δεν έλυσαν αυτό το πρόβλημα.

- Διατήρηση και προσανατολισμός όλων των χρηματοδοτικών πόρων για την οικονομία. Διασφαλίστηκαν 4,5 δισ. ευρώ για τους επόμενους τρεις μήνες χάρη στις θετικές αποφάσεις στην Ευρώπη για το ΕΣΠΑ.

- Νέα εργαλεία χρηματοδότησης και νέος αναπτυξιακός νόμος που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.

- Ιδρυση αναπτυξιακής τράπεζας αλλά και αναπτυξιακού συμβουλίου που θα κάνει παρεμβάσεις σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού.

- Ολοκλήρωση διαδικασίας ενοποίησης δημόσιων συμβάσεων μέχρι τα Χριστούγεννα