Οικονομία

Φεύγουν από το μη βιώσιμο ΤΑΠΙΛΤΑΤ οι τραπεζοϋπάλληλοι της Alphabank

Φεύγουν από το μη βιώσιμο ΤΑΠΙΛΤΑΤ οι τραπεζοϋπάλληλοι της Alphabank Φεύγουν από το μη βιώσιμο ΤΑΠΙΛΤΑΤ οι τραπεζοϋπάλληλοι της Alphabank
Φεύγουν από το μη βιώσιμο ΤΑΠΙΛΤΑΤ οι τραπεζοϋπάλληλοι της Alphabank  Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Έως 26 φορές έχουν πάρει πίσω τις εισφορές τους, αρκετοί «παλαιοί» συνταξιούχοι του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών.  Ταυτόχρονα, είναι τόσο μεγάλη η μείωση των ασφαλισμένων που σε μία τριετία θα αντιστοιχούν σε κάθε εν ενεργεία ασφαλισμένο, σχεδόν 2,43 συνταξιούχοι (2.900 ασφαλισμένοι – 7.050 συνταξιούχοι).

Αποτέλεσμα αυτών των στοιχείων είναι ότι το ΤΑΠΙΛΤΑΤ δεν είναι βιώσιμο, κάτι που επανέλαβε σήμερα με ξεχωριστή ανακοίνωση ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank, για να δικαιολογήσει την αίτηση ομαδικής αποχώρησης των μελών του από το Ταμείο, που έχει ήδη γίνει από τις 16 Σεπτεμβρίου. Γίνεται λόγος για «ασφαλιστική πυραμίδα» και για λεηλασία των εισφορών των εργαζομένων, που όσο περνάει ο καιρός θα διογκώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά και επειδή από το 2005 και μετά δεν επιτρέπεται η προσθήκη νέων ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ διαπιστώνεται μια διαρκής μείωση εισφορών και ταυτόχρονα μια σημαντική αύξηση δαπανών, με αποτέλεσμα να προκύπτει αναλογιστικό έλλειμμα στο Ταμείο που υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ, με συνέπεια τον μηδενισμό της περιουσίας του, εντός της επόμενης πενταετίας, όπως υποστηρίζει ο σύλλογος προσωπικού της Alpha Bank. 

Όπως προκύπτει από την αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων, ενώ το 2000 έφταναν οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο, τα 11.230 άτομα και οι συνταξιούχοι τα 1.881 άτομα, μια 15αετία αργότερα, οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι είναι 4.220 άτομα και οι συνταξιούχοι 6.680. Μάλιστα η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αναλογία αυτή θα χειροτερεύσει σημαντικά, αφού την επόμενη τριετία οι ασφαλισμένοι θα υποχωρήσουν στα 2.900 άτομα και οι συνταξιούχοι θα αυξηθούν στα 7.050 άτομα. Αντίστοιχη μείωση υφίστανται την τελευταία 15αετία και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι, ενώ το 2000 τα έσοδα είχαν ανέλθει στα 17.276.407 ευρώ, φέτος δεν αναμένεται να υπερβούν τα 9.700.000 ευρώ. Ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank παρουσιάζει και στοιχεία που δείχνουν ότι το 35,8% των παλαιών συνταξιούχων δηλαδή 2.069 άτομα, έχουν καταβάλλει εισφορές που ανέρχονται στα 7.093.458 ευρώ και έχουν λάβει συντάξεις ύψους 180.610.295 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας έχουν εισπράξεις περίπου 26 φορές πάνω την εισφορά τους!

Ο Σύλλογος θεωρεί ότι ένας σημερινός ασφαλισμένος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με 35 χρόνια ασφάλισης, έχει καταβάλλει συνολικές εισφορές που ανέρχονται στα 77.400 ευρώ! Αν συνταξιοδοτηθεί το 2016 θα κάνει απόσβεση των εισφορών του μετά από 43 χρόνια που σημαίνει ότι θα απολαμβάνει σύνταξη μεγαλύτερη της εισφοράς που έχει δώσει, σε ηλικία... 105 ετών.

Στο ενδεχόμενο ένταξης του Ταμείου στο ΕΤΕΑ, ο Σύλλογος αντιτείνει ότι το υπερ – επικουρικό θεωρεί πως είναι ήδη χρεοκοπημένο και με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είναι πιθανό εντός τριετίας να ενσωματωθεί η επικουρική, στην κύρια σύνταξη. Επίσης, υπάρχει γνωμοδότηση του Φεβρουαρίου του 2014, από το δικηγορικό γραφείο του νυν υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, που θεωρεί ότι το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι ιδιωτικός φορέας παροχής ασφάλισης, στα πρότυπα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Συνεπώς διέπεται από το καταστατικό του και δεν νοείται καμία νομοθετική παρέμβαση, αφού το κράτος δεν μπορεί να επέμβει στα εσωτερικά του

NETWORK