Οικονομία

Ασφαλιστικό: Οι συνταξιούχοι «υποψήφιοι» για πετσόκομμα στις συντάξεις τους

Ασφαλιστικό: Οι συνταξιούχοι «υποψήφιοι» για πετσόκομμα στις συντάξεις τους Ασφαλιστικό: Οι συνταξιούχοι «υποψήφιοι» για πετσόκομμα στις συντάξεις τους
Ασφαλιστικό: Οι συνταξιούχοι «υποψήφιοι» για πετσόκομμα στις συντάξεις τους Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σφίγγει ο κλοιός» γύρω από τους συνταξιούχους, οι οποίοι κινδυνεύουν με σημαντικές μειώσεις των συντάξεών τους, καθώς το υπουργείο Εργασίας καλείται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες, ποιους θα συμπεριλάβει το νέο «πετσόκομμα» που μπορεί να φτάσει, τελικά, έως και το 40%.

Όπως όλα δείχνουν, μετά και τις τελευταίες συναντήσεις ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, δύο είναι οι βασικές ομάδες κινδύνου:

*Οι συνταξιούχοι ηλικίας έως 65 ετών (731.536 ή 27,53% του συνόλου).

*Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές από συντάξεις γήρατος, άνω των 1.000 ευρώ (644.723). Από αυτούς οι 551.316 εισπράττουν από συντάξεις από 1.000 – 1.500 ευρώ το μήνα, ενώ υπάρχουν ακόμα 90.345 συντάξεις γήρατος, που βρίσκονται στα επίπεδα από 1.500 – 2.000 ευρώ, άλλες 1.684 συντάξεις από 2.000 – 2.500 ευρώ και επιπλέον 1.378 συντάξεις γήρατος, άνω των 2.500 ευρώ. Εάν σε αυτές προστεθούν άλλες 40.627 συντάξεις θανάτου, οι οποίες είναι άνω των 1.000 ευρώ, τότε καταλήγουμε ότι στην «επικίνδυνη ζώνη» βρίσκονται 685.350 συντάξεις, που θεωρούνται «υψηλές».

Το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών και τη διαρροή που υπήρξε ότι συζητείται να λαμβάνουν στο εξής μόνο το 60% της σύνταξης που δικαιούνται και το υπόλοιπο 40% να τους χορηγηθεί μόνο όταν φτάσουν στο παραπάνω όριο ηλικίας, προσπαθεί να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στους θεσμούς. Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο ΓΓΚΑ, κ. Νίκος Φράγκος, συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα με δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Δεν διαψεύδει όμως το ενδεχόμενο, η συγκεκριμένη πρόταση, να έγινε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης, στη διάρκεια της συνάντησης με τους ίδιους εκπροσώπους των θεσμών…

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται ότι είναι μία από εκείνες που υπάρχουν έτσι ώστε να επιτευχθεί άμεσα ο στόχος της περικοπής συνταξιοδοτικής δαπάνης στα επίπεδα των 3 δισεκ ευρώ, έως το 2018. Όμως το υπουργείο Εργασίας, αναλογιζόμενο και το τεράστιο πολιτικό κόστος που υπάρχει, προτιμά να φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα σενάρια εκπορεύονται από τα τεχνικά κλιμάκια και μόνο…

Άλλωστε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ετοιμάζεται για άλλο ένα «κρύο ντους», αφού θα πρέπει να παραστεί στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και να αναπτύξει τις προτάσεις του για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, που αναμένεται να καταθέσει με νόμο στη Βουλή, έως το τέλος του μήνα. Όπως όλα δείχνουν ο κ. Κατρούγκαλος θα προσπαθήσει να περιοριστεί σε γενικές αναφορές και πάλι (πχ δημιουργία ενός ταμείου για την κύρια και ενός για την επικουρική ασφάλιση, θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνων για εισφορές και για παροχές), για να αποφύγει να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Εξάλλου, οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να παρθούν συνολικά από την κυβέρνηση, σε ξεχωριστό υπουργικό συμβούλιο, για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναφορικά με πιθανή αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, που τελευταίες πληροφορίες θέλουν να προτείνεται να γίνει σε 3 δόσεις, η πλευρά των θεσμών διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις για την εφαρμογή της. Βέβαια, παραμένει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα έσοδα των ταμείων, κατέρρευσαν στο εννεάμηνο, καθώς κατέγραψαν απώλειες άνω των 2 δισεκ ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Απώλειες που οφείλονται σε ένα σημαντικό ποσοστό στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αφού στο φετινό εννεάμηνο, εξαιτίας αυτής της απόφασης, χάθηκαν 686 εκατ ευρώ. Από την πλευρά του ο ΣΕΒ διαφωνεί με το ενδεχόμενο αύξησης ξανά των ασφαλιστικών εισφορών και δεν χάνει ευκαιρία να διατρανώσει την αντίθεσή του. Το υπουργείο Εργασίας, έχει επενδύσει σε αυτή την προοπτική, ως «αντίβαρο» στις μειώσεις που πρόκειται να γίνουν. Πρέπει όμως να πείσει και την τρόικα για κάτι τέτοιο, η οποία θεωρεί ότι πρόκειται για μέτρο που δημιουργεί ύφεση…