Οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Πώς δίνονται τα ρεπό μετά την κυριακάτικη εργασία

Υπουργείο Εργασίας: Πώς δίνονται τα ρεπό μετά την κυριακάτικη εργασία
Υπουργείο Εργασίας: Πώς δίνονται τα ρεπό μετά την κυριακάτικη εργασία Του Βασίλη Αγγελόπουλου Την υποχρέωση χορήγησης ρεπό, την εβδομάδα που ακολουθεί μετά την εργασία κατά την Κυριακή, υπενθυμίζει έγγραφο του υπουργείου Εργασίας.

Γίνεται ειδική αναφορά στις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους, κατά τις οποίες βάσει νομοθεσίας, παρέχεται η δυνατότητα προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Πρόκειται για τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων (13/12 και 20/12), καθώς επίσης και για την τελευταία Κυριακή του έτους (27/12). Τις παραπάνω Κυριακές η απασχόληση των εργαζομένων είναι νόμιμη και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές (75% του 1/25 του νομίμου μηνιαίου μισθού ή του νομίμου ημερομισθίου σύμφωνα με τις Κοινές Αποφάσεις αριθμ. 8900/46 και 25825/51 των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών).

Οι εργαζόμενοι των εμπορικών καταστημάτων που θα απασχοληθούν κατά τις ως άνω Κυριακές πάνω από 5 ώρες, δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση 24 συνεχών ωρών. Η αναπληρωματική αυτή ανάπαυση για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις θα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 του Β.Δ. 748/1966 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 57), σε εργάσιμη ημέρα εντός της εβδομάδας που ακολουθεί τις Κυριακές αυτές. Σημειώνεται ότι, η διάταξη που έδινε το δικαίωμα, ειδικά για την περίπτωση που η Κυριακή εμπίπτει μεταξύ της 18ης και της 24ης Δεκεμβρίου, για εργασία πάνω από πέντε ώρες, το ρεπό να δίνεται εντός Ιανουαρίου, καταργήθηκε.