Οικονομία

Η Επιθεώρηση Εργασίας «ξεσκονίζει» δήμους της Θεσσαλονίκης

Η Επιθεώρηση Εργασίας «ξεσκονίζει» δήμους της Θεσσαλονίκης Η Επιθεώρηση Εργασίας «ξεσκονίζει» δήμους της Θεσσαλονίκης
Η Επιθεώρηση Εργασίας «ξεσκονίζει» δήμους της Θεσσαλονίκης Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σαρωτικούς ελέγχους σε υπηρεσίες δήμων στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια που έλαβε χώρα στα μέσα Νοεμβρίου και εστιάστηκε σε ελέγχους επί ιατρικών, τεχνικών θεμάτων, αλλά και ζητημάτων πυρασφάλειας. Στο πόρισμα που συντάχθηκε μετά από έλεγχο σε τουλάχιστον ένα δήμο, διαπιστώνεται σειρά παραβάσεων και ελλείψεων και γίνονται οι απαραίτητες παρατηρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκαν εξηγήσεις για ζητήματα που αφορούν τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας που έπρεπε να έχουν στην κατοχή τους οι δημοτικές αρχές, αλλά και η έλλειψη της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΓΕΕΚ), που δεν διέθετε ο δήμος στον οποίο έγινε ο πιο εξονυχιστικός έλεγχος. Επίσης, δεν υπήρχαν αντιηλεκτροπληξιακοί διακόπτες, έλλειψη που επισημάνθηκε και ακολούθησε η άμεση τοποθέτησή τους.

Ειδικά για το σκέλος της πυρασφάλειας, το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ επέμεινε στην έκδοσή τους, αφού ο δήμος διαθέτει υπόγειο γυμναστήριο, ισόγειο θέατρο και δώμα με οθόνη προβολής. Μάλιστα, λόγω της ιδιαιτερότητας των χώρων συντάχθηκε σχετική αναφορά και στάλθηκε και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Γενικότερα, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ δηλώνουν δυσαρεστημένες από την εικόνα του συγκεκριμένου δήμου, τονίζοντας ότι δεν διαφέρει από τη μέση κατάσταση που επικρατεί και στους υπόλοιπους. Για το λόγο αυτό οι ελεγκτές ειδικοί επιθεωρητές, προτείνουν να συνταχθεί ειδική αναφορά προς το υπουργείο Εσωτερικών.