Οικονομία

«Ψύχρα» για το Ασφαλιστικό από τους θεσμούς

«Ψύχρα» για το Ασφαλιστικό από τους θεσμούς «Ψύχρα» για το Ασφαλιστικό από τους θεσμούς
Τι ζητούν για το Ασφαλιστικό οι δανειστές - Πόσο μειώνονται οι νέες συντάξεις Έντονες επιφυλάξεις φαίνεται ότι εκφράζουν οι θεσμοί, για το σχέδιο Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, που έλαβαν χθες το απόγευμα, από την ελληνική κυβέρνηση. Τις περισσότερες αντιδράσεις συγκέντρωσαν το σκέλος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αφού είναι πάγια η θέση τους ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει διόγκωση της ύφεσης.

Φαίνεται όμως ότι διαφωνούν και με τις βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, αφού πιστεύουν ότι είναι «περιορισμένη» η σύνδεση εισφορών και παροχών και ότι από το μοντέλο Μεταρρύθμισης που προωθείται, αδικούνται οι υψηλόμισθοι που έχουν συνεισφέρει μεγαλύτερα ποσά, αφού θα υποστούν τις περισσότερες απώλειες όταν κληθούν να λάβουν τη σύνταξή τους.

Με τον τρόπο αυτό, οι εκπρόσωποι των δανειστών πιστεύουν ότι τροφοδοτείται η ανασφάλιστη εργασία, αφού πρακτικά στο μέλλον δεν θα συμφέρει έναν υψηλόμισθο με μηνιαίες αποδοχές, πχ από 2.000 ευρώ και άνω, να καταβάλλει ανάλογα υψηλές εισφορές, αφού η σύνταξη που θα λάβει, θα είναι αισθητά μειωμένη, σε σχέση με όσα ίσχυαν έως τώρα.

Πράγματι, το ποσοστό αναπλήρωσης που καθορίζει τις μελλοντικές συντάξεις, με βάση το σχέδιο νόμου, που είδε χθες το «φως» της δημοσιότητας, στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει το 60%, όταν έως τώρα ανερχόταν στο 75%, σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, για τις επικουρικές συντάξεις το ποσοστό αναπλήρωσης υποχωρεί στα επίπεδα του 18-20%, όταν προ ετών μπορούσαν να κυμαίνονται μεταξύ 40 – 50%.

Για παράδειγμα, με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/2010), ο ασφαλισμένος με μέσο εισόδημα 2.000 ευρώ και 35 έτη ασφάλισης, επρόκειτο να λάβει σύνταξη στα επίπεδα των 1.380 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα που προωθεί η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, η σύνταξη υποχωρεί στα 1.168 ευρώ. Αντίστοιχα, με την ίδια μισθολογική βάση, αλλά με 30 χρόνια προϋπηρεσίας, η σύνταξη με το προηγούμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς θα ανερχόταν στα 925 ευρώ, ενώ με την καινούργια μεταρρύθμιση υποχωρεί στα 797 ευρώ, περίπου.

Προβληματισμός επικρατεί όμως στους θεσμούς και για το σκέλος της έλλειψης του άρθρου που αφορά τους επιπλέον πόρους που θα στηρίξουν το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας. Μάλιστα, για όλα τα παραπάνω επιμέρους ζητήματα και όχι μόνο, διαρρέεται ότι κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, θα ακολουθήσει ένας σκληρός «τελικός γύρος» διαπραγμάτευσης, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων το αργότερο έως τις 18 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει το νομοσχέδιο έως τις 20 του ίδιου μήνα, για να καταστεί δυνατό να ψηφιστεί από τη Βουλή, το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο