Οικονομία

Οι μεγάλοι χαμένοι που θα «πληρώσουν» το νέο Ασφαλιστικό

Οι μεγάλοι χαμένοι απο το νέο Ασφαλιστικό Οι μεγάλοι χαμένοι απο το νέο Ασφαλιστικό
Αυτοί είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης Οι μεγάλοι «χαμένοι» του κυβερνητικού σχεδίου για το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι δίχως άλλο, οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά και οι ασφαλισμένοι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Οι νέοι συνταξιούχοι, αφού λόγω μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης κινδυνεύουν να λάβουν συντάξεις κατά 15 – 20% μικρότερες, συγκριτικά με τα ποσά που είχαν υπολογίσει ότι θα λάβουν, αν παρέμενε εν ισχύ, το παλαιό σύστημα συνταξιοδότησης. Οι ασφαλισμένοι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, λόγω αύξησης εισφορών που προκαλεί η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης και η δημιουργία του ΕΦΚΑ.

Για τους αγρότες, η αναπροσαρμογή – αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, προτείνεται να ξεκινήσει εντός του 2016 και να διαρκέσει έως το 2019, για να επέλθει τότε η τελική εξομάλυνση στα επίπεδα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 7%, στο 20% μέσα σε μία τριετία, ανά εξάμηνο. Ειδικότερα, προτείνεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους, να αυξηθεί στο 10% ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν οι αγρότες στον ΟΓΑ. Το 2017, το ποσοστό εισφοράς επί του φορολογητέου εισοδήματος υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθει στο 14%, για να φτάσει το 2018 στο 17% και να καταλήξει στο 20%, το 2019.

Αντίστοιχα, στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ προτείνεται από το 2017 και μετά, να θεσπιστεί εισφορά, επί του φορολογητέου εισοδήματός τους, στο 20% αυτού. Το ποσό που θα καταβάλλουν θα προκύπτει από το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, με βάση τις δραστηριότητες που είχαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ο λόγος που το υπουργείο Εργασίας, επιλέγει την σταδιακή προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, είναι για να μην προκαλέσει «φυγόκεντρες δυνάμεις» και βρεθεί απέναντι σε μαζική αποχώρηση ασφαλισμένων από τα παραπάνω ταμεία, γεγονός που αν συμβεί μπορεί να προκαλέσει και την κατάρρευσή τους.

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο