Οικονομία

Κάτι τρέχει με τις αναπηρικές συντάξεις; Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τον Μοσκοβισί

Κάτι τρέχει με τις αναπηρικές συντάξεις; Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τον Μοσκοβισί Κάτι τρέχει με τις αναπηρικές συντάξεις; Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τον Μοσκοβισί
Κάτι τρέχει με τις αναπηρικές συντάξεις; Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τον Μοσκοβισί Μείζον θέμα με τις αναπηρικές συντάξεις, ανέκυψε λόγω της απάντησης που έδωσε ο κοινοτικός επίτροπος, κ. Πιέρ Μοσκοβισί, προς τον ευρωβουλευτή των ΛΑΕ, κ. Νίκο Χουντή, στην οποία υπήρχε το ενδεχόμενο να συμβεί μείωση κατά 25% της βασικής σύνταξης, για Άτομα με Αναπηρία.

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι έως σήμερα «η Επιτροπή δεν έχει λάβει προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία», όπως είναι η σχετική πρόβλεψη στο 3ο Μνημόνιο. Το υπουργείο Εργασίας, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδεται η τοποθέτηση Μοσκοβισί, με την επισήμανση ότι έχει προέλθει «προφανώς πριν από την αποστολή του προσχεδίου στους θεσμούς». Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως «χαλκεία της παραπληροφόρησης», τα μέσα ενημέρωσης που έσπευσαν να κάνουν λόγο για μια απάντηση του Επιτρόπου, που «ξεμπροστιάζει» το υπουργείο Εργασίας.

Αντίθετα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρότασή της, στο άρθρο 7 προβλέπει «ρητά την εξαίρεση από κάθε μείωση των αναπηρικών συντάξεων του νόμου 612/1977 ενώ για τις υπόλοιπες ο υπολογισμός θα γίνει στο υψηλότερο επίπεδο της νέας εθνικής σύνταξης και όχι στα 360 ευρώ που προέβλεπε το άρθρο 2 του νόμου 3863/2010, τα οποία ήδη θα είχαν γίνει 343 λόγω του συστήματος αναπροσαρμογής του νόμου αυτού».

Το κόστος των προστατευτικών αυτών ρυθμίσεων έχει συνυπολογιστεί στα ποσοτικά στοιχεία που έχουν αποσταλεί στους θεσμούς. Το Υπουργείο σημειώνει ότι βρίσκεται, σε διάλογο με την ΕΣΑΜΕΑ για να εξασφαλιστεί η πληρέστερη προστασία των ατόμων με αναπηρία.