Οικονομία

Πτωτικά κινείται και πάλι το ευρώ έναντι του δολαρίου

Πτωτικά κινείται και πάλι το ευρώ έναντι του δολαρίου Πτωτικά κινείται και πάλι το ευρώ έναντι του δολαρίου
Πτωτικά κινείται και πάλι το ευρώ έναντι του δολαρίου Το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχεται πιέσεις, μετά τις εξαγγελίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων τον Μάρτιο για την ενίσχυση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Έτσι, πριν από λίγο, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπρααγματευόταν στο 1,0814 δολ. από το επίπεδο των 1,0874 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ο Ντράγκι προανήγγειλε τη νέα παρέμβαση της ΕΚΤ, τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, καθώς, όπως είπε, η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και η αυξημένη αστάθεια στην αγορά απειλούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα, έδειξε ότι οι αναλυτές στην αγορά έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το τρέχον έτος και το επόμενο. Η Goldman Sachs Group Inc. εκτίμησε σε χθεσινή της ανάλυση ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 95 σέντς ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στην ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 9,69% από 10,25% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,49% να περιοριστεί στο 9,20% από 9,79% που ήταν χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους διαμορφώθηκε στο 0,032% από 0,042%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε -0,024% από -0,013%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,074% από -0,065%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,152% από -0,146% και, τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,231%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0808 δολ.