Οικονομία

Απλήρωτοι φόροι 1,647 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο!

Απλήρωτοι φόροι 1,647 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο! Απλήρωτοι φόροι 1,647 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο!
Toυ Γιώργου Παλαιτσάκη - Τον περασμένο μήνα συνέπεσαν ταυτόχρονα 5 υποχρεώσεις για πληρωμές φόρων! - Πάνω από 85 δισ. ευρώ τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο  

Πάνω από τα 85 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν στο τέλος του 2015 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, προβλήματα υπερχρέωσης και, ως εκ τούτου, αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις ολοένα αυξανόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μόνο τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, έμειναν απλήρωτες - και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες - νέες οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. συνολικού ύψους 1,647 δισ. ευρώ, καθώς πολλά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις εκλήθησαν να πληρώσουν ταυτόχρονα έως 5 διαφορετικών κατηγοριών οφειλές: φόρο εισοδήματος για το έτος 2014, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για το 2015, δόσεις ρυθμισμένων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένα επιτόκια, αναδρομικές χρεώσεις προκαταβολών φόρου και οφειλές ΦΠΑ βεβαιωμένες με σημαντικά αυξημένους συντελεστές. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευτεί πάνω από τα 13,4 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των οφειλών προς το Δημόσιο που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέσα στο 2015.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου –Δεκεμβρίου 2015 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. συνολικού ύψους 13,48 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,647 δισ. ευρώ μόνο μέσα στον Δεκέμβριο.

Συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών συνολικού ύψους 71,533 δισ. ευρώ που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2014 και παρέμειναν απλήρωτες έως και τον Δεκέμβριο του 2015, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις Δ.Ο.Υ. έφθασε στο επίπεδο των 85,013 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2015. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Τελωνεία, τα οποία δεν καταγράφονται από την ΓΓΔΕ και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 3,7 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών προς το Δημόσιο ξεπερνά πλέον τα 88 δισ. ευρώ! Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό, το οποίο υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 70 δισ. ευρώ θεωρείται μη εισπράξιμο, καθώς αφορά οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, ποσά που βεβαιώθηκαν σε πλασματικούς ΑΦΜ καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι αδύνατο να εξοφληθούν.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ισχυριζόταν ότι έχει αρχίσει να καταγράφεται μείωση στα ποσά των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που συσσωρεύονται κάθε μήνα κι ότι αυτό οφείλεται στην σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους και τις εξοφλούν σταδιακά μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων και της «πάγιας ρύθμισης» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων. Η νέα όμως δυσάρεστη εξέλιξη της συσσώρευσης 1,647 δισ. ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών μόνο μέσα στο Δεκέμβριο δείχνει ότι στην πραγματικότητα η υπερφόρτωση εκατομμυρίων νοικοκυριών και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων με μεγάλο αριθμό φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρωθούν ταυτόχρονα μέσα στους τελευταίους μήνες κάθε έτους έχει ως συνέπεια να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι απλήρωτες οφειλές προς το Δημόσιο.

Όπως δείχνουν μάλιστα τα αναλυτικά στοιχεία της ΓΓΔΕ για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ο Δεκέμβριος ήταν ο δεύτερος χειρότερος μήνας του 2015 όσον αφορά στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Αύγουστος με 1,67 δισ. ευρώ νέα απλήρωτα χρέη.

Πάντως, παρά την έκρηξη των χρεών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πέτυχε τους εισπρακτικούς στόχους που είχαν τεθεί από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους (δηλαδή αυτού που είχε συσσωρευτεί μέχρι και τις αρχές του 2015 ήτοι των 71,533 δισ. ευρώ) ανήλθαν στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2015 στα 1,64 δισ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος στόχος είναι να εισπραχθούν 1,7 δισ. ευρώ. Η διαφορά των 39 εκατ. ευρώ θεωρείται πολύ μικρή.
Επιπλέον, από το λεγόμενο εισπράξιμο ή «αποτελεσματικό» νέο χρέος το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στο 2015 και το οποίο η Εφορία υπολογίζει στα 8,646 δισ. ευρώ εισπράχθηκε ποσοστό 26,1% όταν ο αντίστοιχος στόχος είχε οριστεί στο 25%.

Ποινικές διώξεις για μη καταβολή οφειλών και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος 14.218 οφειλετών με χρέη 20,1 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, 14.218 φορολογούμενοι που οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 20,148 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου ή βρώμικου χρήματος!

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Οι εν λόγω φορολογούμενοι εντοπίστηκαν εντός του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2015 να μην έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά. Εκτός από τις ποινικές διώξεις για την μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου ή βρώμικου χρήματος).

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου ή μαύρου χρήματος!