Οικονομία

Σκληρή κόντρα Κατρούγκαλου - Βρούτση στη Βουλή για τον «Ήλιο»

Σκληρή κόντρα Κατρούγκαλου - Βρούτση στη Βουλή για τον «Ήλιο» Σκληρή κόντρα Κατρούγκαλου - Βρούτση στη Βουλή για τον «Ήλιο»
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Σκληρή κόντρα με βαρύς χαρακτηρισμούς, πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή, ανάμεσα στο νυν και στον πρώην υπουργό Εργασίας, με αφορμή το σύστημα «Ήλιος», αλλά και τον γγ Εργασίας κ. Ανδρέα Νεφελούδη.

Οι κκ Κατρούγκαλος και Βρούτσης, διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους, επειδή, από τον Αύγουστο του 2015 και μετά, το σύστημα αυτό, που δείχνει τον αριθμό των συνταξιούχων στην Ελλάδα και τα ποσά που δίνονται για συντάξεις στη χώρα, έπαψε να λειτουργεί. Επίσης, ξεχωριστή αντιπαράθεση προκάλεσε η γραπτή δήλωση του κ. Νεφελούδη που παρομοίασε τα τρακτέρ των αγροτών με τανκς, κάνοντας τον κ. Βρούτση να ζητήσει την παραίτησή του.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αριστεράς για «σκοταδισμό» αναφορικά με το σύστημα Ήλιος και πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό, που δημιουργήθηκε επί των ημερών του, με τη συνδρομή των υπαλλήλων του υπουργείου, δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ στα Δημόσια Ταμεία. Αντίθετα, ο κ. Βρούτσης θεώρησε ότι από τις «μαϊμού» συντάξεις που έκοψε το σύστημα, πρόσφερε στην Πολιτεία 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο, λόγω εξοικονόμησης της σχετικής δαπάνης. Επίσης, πρόσφερε άλλα 120 εκατ ευρώ ετησίως, από τη φοροδιαφυγή των συνταξιούχων και 280 εκατ. ευρώ από τις διασταυρώσεις που έκανε και συνεχίζει να πραγματοποιεί το ΙΚΑ με τις τράπεζες. Άλλα 120 εκατ ευρώ, κατά τον κ. Βρούτση, προέκυψαν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για την επιστροφή του ΦΠΑ, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, του φόρου εισοδήματος και των αγροτών, που όμως η κυβέρνηση αμφισβητεί. Συνολικά, ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για εξοικονόμηση περισσότερων από 850 εκατ. ευρώ, λόγω της εφαρμογής του συστήματος «Ήλιος».

Αντίθετα, ο νυν υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, επισήμανε ότι το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από «παραλογισμό στοιχείων» και δεν έχει «καμία μεθοδολογική συνέπεια», ενώ έχει δημιουργήσει και σημαντικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «στην κατανομή των συντάξεων ανά ηλικία, διαπιστώνει κανείς ότι διακόσιες μια χιλιάδες συνταξιούχοι είναι κάτω των πενήντα ετών. Έτσι όπως είναι συγκεντρωτικά, λοιπόν, τα στοιχεία, όπως τα παρουσιάζει αυτό το σύστημα το χωρίς μεθοδολογία, εντυπωσιάζεται κανείς απ' αυτόν τον αριθμό. Αν κοιτάξει πιο προσεκτικά, θα δει ότι η τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε παρουσιάζει μάλιστα με έμφαση ότι μόλις το 1% είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των είκοσι πέντε ετών. Και αρχίζει κανείς να σκέφτεται τι είναι αυτοί οι συνταξιούχοι που είναι κάτω των είκοσι πέντε ετών. Και τότε τι ανακαλύπτει κανείς; Ότι ως πρόωρες συντάξεις εμφανίζονται όχι μόνο οι συντάξεις γήρατος, αλλά και οι συντάξεις αναπηρίας και οι συντάξεις από τα εργατικά ατυχήματα και οι συντάξεις επιζώντων. Είναι ορφανά αυτά τα παιδιά, που είναι συνταξιούχοι κάτω των είκοσι πέντε ετών».

Επίσης, τα στοιχεία από το σύστημα «Ήλιος», κατά τον κ. Κατρούγκαλο «δεν έχουν αναφορά στις συντάξεις μετά τις κρατήσεις και τους φόρους, εμφανίζοντάς τες έτσι πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι είναι, στοιχείο που πολλές φορές έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Επομένως, αδυνάτιζαν τη συγκεκριμένη διαπραγματευτική θέση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ενώ τον κατηγορεί η αντιπολίτευση για το σύστημα «Ήλιος», όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κατάργησαν την πλήρη παρουσίαση του κοινωνικού προϋπολογισμού, που το χαρακτήρισε ως «το βασικό εργαλείο που μπορούσε να δίνει την πλήρη ακτινογραφία των ασφαλιστικών ταμείων, των πόρων που ήταν διαθέσιμοι γι' αυτά, των μεταβιβάσεων από τον κρατικό Προϋπολογισμό».

Ξεχωριστή αντιπαράθεση όμως, προκάλεσε και το ζήτημα που ανέκυψε με την γραπτή δήλωση Νεφελούδη. Όπως επισήμανε ο κ. Βρούτσης, ο γγ Εργασίας προσομοίασε τους αγρότες με επαναστατικό στρατό και είπε ότι τα τρακτέρ είναι «τανκ». Για το λόγο αυτό ζήτησε την παραίτηση του κ. Νεφελούδη, επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά «ρίχνει λάδι στη φωτιά σε μια χρονική στιγμή που η κοινωνία «βράζει». Εάν δεν τον παραιτήσετε και δεν τον αποπέμψετε εξαιτίας αυτής της δήλωσης, σημαίνει ότι ταυτίζεστε με αυτές τις αντιλήψεις», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Απαντώντας ο κ. Κατρούγκαλος, σημείωσε με νόημα ότι κάποιοι, πολλοί λίγοι αγρότες «αρνούνται τον διάλογο και λένε ότι με τα τρακτέρ θα έρθουν στο Σύνταγμα. Δεν έχουν στο μυαλό τους τον διάλογο. Έχουν στο μυαλό τους την τεχνητή όξυνση». Πρόσθεσε ότι πάγιο αίτημα των αγροτών ήταν ο διάλογος και η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αυτό. Όμως επισήμανε ότι «δεν τους περιμένουμε, όπως μερικοί απειλούν, να καταλάβουν το Σύνταγμα με τα τρακτέρ».