Οικονομία

Αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξεις

Αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξεις Αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξεις
Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης, προκειμένου να υπάρχει υψηλότερη ανταποδοτικότητα στις παροχές όσων έχουν από 25 ως 35 έτη ασφάλισης συζήτησαν το υπουργείο εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός, εξερχόμενος από τη συνάντηση.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκαν θέματα της αρχιτεκτονικής μεταρρύθμισης, δηλαδή ποσοστά αναπλήρωσης και εθνική σύνταξη. Σημερα συζητήθηκε βέβαια το ενδεχόμενο καταβολής της μετά από 20 χρόνια ασφάλισης και όχι μετά από 15 όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση.

«Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

Και κατά τη δεύτερη, σημερινή συνάντηση, δεν τέθηκε το καυτό θέμα των επικουρικών συντάξεων, στο οποίο όπως παραδέχτηκε αμέσως μετά ο κ. Κατρούγκαλος, στα δυο άκρα βρίσκονται η ελληνική πλευρά που δεν θέλει μειώσεις και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι θεσμοί έχουν δεχτεί μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015 με τα οποία καλύπτεται ο στόχος του 0,5% του ΑΕΠ και συζητούν αυτή τη στιγμή την ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου συνολικά το 2016 να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εγγράφως από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμη νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών ανάμεσα στα 25 και τα 35 έτη ασφάλισης.

Ετσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%.

Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2%, έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%.

Αντίστοιχες ανακατατάξεις στα ποσοσστά υπάρχουν και μεταξύ 16 και 39 ετών ασφάλισης με στόχο να μην αλλάξει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, να υπάρξει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών αλλά και να μην αλλοιώνεται η λογική της αναδιανομής υπέρ των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.

Κατα τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της προσωπικής διαφοράς και ο επανυπολογισμός των συντάξεων και συμφωνήθηκε, στο προωθούμενο σχέδιο νόμου να υπάρχει ρητή πρόβλεψη του συγκεκριμένου μηχανισμού καθώς και δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα εφαρμοστεί ως το 2018. 

Το επόμενο ραντεβού των θεσμών με τον κ. Κατρούγκαλο θα είναι Τετάρτη ή Πέμπτη.