Opinions

Από την τρομοκρατία του Grexit στην τρομοκρατία του Brexit

Από την τρομοκρατία του Grexit στην τρομοκρατία του Brexit Από την τρομοκρατία του Grexit στην τρομοκρατία του Brexit
Του Τάσου Σκλάβου Λοιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί θα πλήξουν την Μεγάλη Βρετανία στις 24 Ιουνίου, μια μόλις μέρα μετά το δημοψήφισμα για Brexit, αν οι «θεοπάλαβοι» Βρετανοί αποφασίσουν να κλείσουν την πόρτα στην Ευρώπη.

Το σκηνικό των τελευταίων ημερών θυμίζει έντονα εποχές Grexit με τα χρηματιστήρια να καταρρέουν, τα ομόλογα να απογειώνονται, τα οικονομικά κατεστημένα να τρομοκρατούν για τις τεράστιες απώλειες που θα φέρει στην βρετανική οικονομία το Brexit.

Οι Βρυξέλλες μάλιστα βλέποντας την παντοκρατορία τους να βυθίζεται και οι παχυλοί μισθοί να κινδυνεύουν να χαθούν για τους «χαρτογιακάδες», απείλησε μέσω Τούσκ ακόμα και για το τέλος του δυτικού πολιτισμού. Είναι ξεκάθαρος ο κρύος ιδρώτας που έχει λούσει τους γραφειοκράτες, οι οποίοι βλέπουν πως το ευρωπαϊκό «τσιφλίκι» τους αρχίζει να ξηλώνεται.

Να θυμίσουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει κάθε κρίσιμο δημοψήφισμα στο παρελθόν και αυτό από μόνο του καθιστά φαβορί το Brexit έναντι του Bremain. Άλλωστε οι Βρετανοί ποτέ δεν έδειχναν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και πάντα επιδίωκαν μια ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα ενδεχόμενο Brexit θα πυροδοτήσει ντόμινο πανομοιότυπων δημοψηφισμάτων, κυρίως στον Βορρά, και θα αποτελέσει το φυτίλι διαμελισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι λαοί της Ευρώπης γυρνούν ο ένας μετά τον άλλον την πλάτη σε αυτήν την νέα Ευρώπη.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο είναι πως όσο περισσότερο τρόμο σπέρνουν, τόσο περισσότερο σπρώχνουν προς το Brexit, αφού οι λαοί πεισμώνουν όπως έδειξε και το αντίστοιχο ελληνικό παράδειγμα.

Η διαφορά είναι πως το εκεί πολιτικό σκηνικό είναι μοιρασμένο, αφού σχεδόν όλα τα κόμματα είναι διχασμένα και έχουν στους κόλπους τους τόσο εκφραστές του Brexit όσο και του Bremain.

Το ζήτημα είναι πως ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει τονίσει πως είναι θερμός υποστηρικτής της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο θα μπορέσει να διαχειριστεί ένα Brexit.

Η Βρετανία έχει λίγα να χάσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση πολλά περισσότερα και πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες όσων μετέτρεψαν την Ευρώπη σε έναν αφιλόξενο τόπο, πως η Ευρώπη των λαών κατάντησε Ευρώπη των πολυεθνικών και των τραπεζών.

Άλλωστε για τους Βρετανούς η βασίλισσα να είναι καλά και όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.