Παιδεία

ΕΣΕΚΑΑΔ: Προτεραιότητες η κινητικότητα φοιτητών και μαθητών ΕΠΑΛ

ΕΣΕΚΑΑΔ: Προτεραιότητες η κινητικότητα φοιτητών και μαθητών ΕΠΑΛ
H πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΣΕΚΑΑΔ) έγινε σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου, σε αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Στη συνεδρίαση του νέου ανεξάρτητου οργάνου ο πρόεδρός του Σπύρος Γεωργάτος έθεσε τους στόχους και τη διαδικασία λειτουργίας του. Εισηγούμενος ένα ευέλικτο σχήμα επεξεργασίας νέων προτάσεων, πρότεινε την ανάληψη συγκεκριμένων έργων από ομάδες μελών του Συμβουλίου που θα παρουσιάζονται στην Ολομέλεια, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα η συγκατάθεση της πλειοψηφίας για να τεθούν υπόψη του Υπουργείου Παιδείας.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα μαθητείας, πρακτικής άσκησης και γενικότερα στη σχέση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την απασχόληση. Αρκετοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι επεσήμαναν ότι έχουν ήδη εκπονήσει, ο καθένας στον χώρο του, ενδιαφέρουσες μελέτες που απομένει να ολοκληρωθούν και να συσχετιστούν μεταξύ τους.

Στον επόμενο ενάμιση μήνα αποφασίστηκε να υπάρξει μια άτυπη οριζόντια συζήτηση – αλληλοενημέρωση με ηλεκτρονικό τρόπο και στα μέσα Σεπτεμβρίου να διοργανωθεί η επόμενη συνάντηση των μελών του Συμβουλίου για να επιλεγούν δύο έως τρεις κατευθύνσεις οι οποίες θα μελετηθούν εξαντλητικά μέχρι το τέλος του έτους.

Τα θέματα που τέθηκαν καταρχήν ως προτεραιότητες αφορούν στην οριζόντια κινητικότητα των φοιτητών, την κάθετη κινητικότητα των μαθητών ΕΠΑΛ και των σπουδαστών σε άλλες δομές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τη μελέτη της κατά κλάδο απορρόφησης και τα προγράμματα ‘sandwich’ με συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο και αρκετά μέλη του Συμβουλίου, η πρόκληση σε ό,τι αφορά τις νέες αυτές δράσεις θα είναι η αποτελεσματικότερη σύνδεση της Εκπαίδευσης με τον παραγωγικό τομέα με την παράλληλη προστασία και διεύρυνση των εργασιακών και των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων.

NETWORK