Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Από το 2016 το κείμενο της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου που έπεσε στην Έκθεση στα ΓΕΛ

Πανελλήνιες 2024: Από το 2016 το κείμενο της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου που έπεσε στην Έκθεση στα ΓΕΛ Φωτογραφία: INTIME
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στην Έκθεση κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα για την αξία των ταξιδιών σε κείμενα της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου, του Νίκου Καζαντζάκη και σε ποίημα του Κωστή Παλαμά.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας ήτοι την περίφημη Έκθεση ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου, οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024 για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα για την αξία των ταξιδιών σε κείμενα της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου, του Νίκου Καζαντζάκη και σε ποίημα του Κωστή Παλαμά.

Ειδικότερα, τα κείμενα πάνω στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Ταξιδεύοντας», του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο είχε διατηρηθεί η γλωσσική ιδιοτυπία του κειμένου, το ποίημα «Το ταξίδι» του Κωστή Παλαμά και ένα κείμενο της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου, από το διαδίκτυο (12-08-2016), ελαφρώς διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο 350-400 λέξεων, που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου τους σχετικά με τους τρόπους που επιλέγουν, για να αναζητήσουν την προσωπική τους ηρεμία και ισορροπία.

Πανελλήνιες 2024: Από το 2016 το κείμενο της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου που έπεσε στην Έκθεση στα ΓΕΛ

Το πρώτο κείμενο που είχαν στη διάθεσή τους οι μαθητές των ΓΕΛ για να πάρουν ιδέες και να αντιληφθούν καλύτερα το ζητούμενο θέμα της έκθεσης είναι ένα κείμενο της Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2016 στην ιστοσελίδα inzone.gr με τίτλο «Η αξία του ταξιδεύειν».

Το εν λόγω κείμενο καταπιάνεται με τα οφέλη των ταξιδιών και αποτελεί μια καλογραμμένη προσέγγιση από πλευράς ψυχοσυναισθηματικών οφελών που υπογράφει η Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου Κλινική Νευροψυχολόγος, MSc Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

Ήταν ένα από τα πρώτα κείμενά της και μάλιστα το 2016 που το ανήρτησε έγραφε στην περιγραφή της ως αρθρογράφου "Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα στρέφονται, κυρίως, σε ψυχολογικά και κοινωνικά ζητήματα."