Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Οι απαντήσεις σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

Πανελλήνιες 2024: Οι απαντήσεις σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική
Σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι ΓΕΛ για Πανελλήνιες 2024. Όλες οι απαντήσεις στα θέματα.

Η σημερινή μέρα εξετάσεων για τις Πανελλήνιες 2024 για τους υποψηφίους των ΓΕΛ δεν έκρυβε εκπλήξεις στα Λατινικά και τη Χημεία αλλά ήταν ιδιαιτέρως απαιτητική και διαβαθμισμένης δυσκολίας για καλά διαβασμένους μαθητές στην Πληροφορική. 

Θέματα Πανελληνίων 2024: Τι έπεσε σε Πληροφορική, Λατινικά και Χημεία στα ΓΕΛ

Μπορείτε να δείτε τα θέματα σε Πληροφορική εδώ

Δείτε τα θέματα στα Λατινικά εδώ

Δείτε τα θέματα στη Χημεία εδώ

Πανελλήνιες 2024: Το Dnews σε συνεργασία με το Μεθοδικό δημοσιεύει τις απαντήσεις σε Πληροφορική, Λατινικά και Χημεία

PANELLINIES 2024 66202456 24ce1

Το Dnews συμμεριζόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών, γονέων και καθηγητών για την αμεσότερη και την έγκυρη ενημέρωση για τα Θέματα και τις Απαντήσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων ΜΕΘΟΔΙΚΟ, καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων θα σας προσφέρει την πληρέστερη ενημέρωση.

Στο Dnews θα δημοσιεύσουμε σε πρώτο χρόνο τις απαντήσεις καθώς και το σχολιασμό των προς εξέταση θεμάτων. Θα υπάρξει ενδελεχής αξιολόγηση και σχολιασμός των ερωτημάτων και ασκήσεων, θα αναφερθούμε στα δύσκολα σημεία της εξέτασης και θα έχουμε αναλυτικές απαντήσεις σε κάθε ερώτημα από το φροντιστήριο Μεθοδικό.

Πανελλήνιες 2024: Αυτές είναι οι απαντήσεις σε Πληροφορική, Λατινικά και Χημεία 

Οι καθηγητές του Φροντιστηρίου Μεθοδικό σχολιάζοντας τα θέματα της Πληροφορικής σήμερα για τις Πανελλήνιες 2024 τόνισαν ότι ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικά και δύσκολα. Ειδικότερα, τα θέματα στο μάθημα της Πληροφορικής είναι αυξημένης δυσκολίας αλλά και έκτασης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το Α Θέμα της θεωρίας δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στους υποψηφίους. Το Θέμα Β είναι σαφώς πιο απαιτητιτικό και ειδικά το ερώτημα Β4 το οποίο απαιτεί πολύ καλή κατανόηση της ύλης και συνδυαστική σκέψη. Το Θέμα Γ είναι πιο απαιτητικό από το Δ και παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία στην υλοποίησή του.

Τέλος, το Θέμα Δ κρίνεται αναμενόμενο και οι προτεοιμασμένοι υποψήφιοι αναμένεται να ανταποκριθούν σε αυτό με απάρκεια. Γενικά, τα φετινά θέματα Πληροφορικής είναι τα πιο απαιτητικά των τελευταίων ετών και μόνο οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι θα καταφέρουν να απαντήσουν.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις στην Πληροφορική 

Από πλευράς της η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος σχολιάζοντας τα θέματα στην Πληροφορική τόνισε ότι  δεν θα δυσκολέψουν έναν προετοιμασμένο μαθητή που έχει κατανοήσει την ύλη. Δεν κρύβουν παγίδες και εξετάζουν ικανοποιητικά την ύλη. Ο χρόνος που δόθηκε στους μαθητές να απαντήσουν τα θέματα είναι ικανοποιητικός και οι εκφωνήσεις σαφείς. Είναι παρόμοιας δυσκολίας με τα θέματα των δύο τελευταίων χρόνων. Είχε
ερωτήματα τα οποία εξέταζαν και το βαθμό της κατανόησης της ύλης από τους μαθητές. Αναλυτικότερα:

Θέμα Α. Θεωρητικό θέμα με κατανοητές ερωτήσεις και χωρίς παγίδες.

Θέμα Β. Θέματα που εξέταζαν την εμπέδωση της ύλης από τους μαθητές, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Το Β4 είναι ένα ερώτημα το οποίο εξετάζει το επίπεδο κατανόησης της ύλης των υποπρογραμμάτων από τους μαθητές.

Θέμα Γ. Πρόγραμμα με δομή επανάληψης. Τα ζητούμενα ήταν κατανοητά και δουλεμένα.

Θέμα Δ. Κλασικό θέμα με επεξεργασίες πινάκων και κλήση ενός υποπρογράμματος με κατανοητή εκφώνηση

Βατά, εύκολα και κατανοητά τα θέματα στα Λατινικά 

Τα θέματα σήμερα, σε συνέχεια της λογικής των προηγουμένων ετών, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία και οι προετοιμασμένοι μαθητές αναμένεται να ολοκληρώσουν τις απαντήσεις χωρίς να πίεση χρόνου τονίζουν οι καθηγητές του Φροντιστηρίου Μεθοδικό. Οι ερωτήσεις εισαγωγής και ετυμολογικών κρίνονται αναμενόμενες, η Γραμματική ακολουθεί τον τρόπο εξέτασης των προηγούμενων ετών και μια ερώτηση (Γ2.α.) μοιάζει υφολογικά με τα Θέματα της Τράπεζας Θεμάτων. Οι Παρατηρήσεις στο Συντακτικό δεν είναι πολλές σε πλήθος και χαρακτηρίζονται εύκολες. Οι εκφωνήσεις σε όλα τα Θέματα είναι σαφείς και οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι αναμένεται να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες

Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις στα Λατινικά 

Τα σημερινά θέματα των Λατινικών χαρακτηρίζονται ως σαφή και ξεκάθαρα σχολιάζει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.  Δόθηκαν αποσπάσματα από τα κείμενα 19 και 42 και η μετάφραση που ζητήθηκε είναι απλή, χωρίς ιδιαιτερότητες και προβλήματα. Η ερώτηση εισαγωγής (Β1) ήταν κλειστού τύπου (με τη μορφή Σωστού – Λάθους) και δεν αναμένεται να δυσκολέψει ιδιαίτερα τους μαθητές αφού περιοριζόταν στις πρώτες δέκα σελίδες. Η λεξιλογική άσκηση (Β2) κινήθηκε στα περσινά φυσιολογικά επίπεδα. Οι ερωτήσεις της Γραμματικής (Γ1, Γ2), εξέταζαν αρκετά μεγάλο μέρος της ύλης, ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, χωρίς όμως να υπάρχει η πολύ δύσκολη άσκηση ή να ζητείται κάποια εξεζητημένη εξαίρεση. Οι ασκήσεις του Συντακτικού (Δ1, Δ2), δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Η Δ1 κινήθηκε στο κλασικό μοτίβο αφού ζητούσε αναγνώριση συντακτικών όρων και αναγνώριση δευτερεύουσας πρότασης. Η Δ2α ήταν μια εύκολη μετατροπή από παθητική σε ενεργητική σύνταξη. Η Δ2β εμπεριείχε έκπληξη αφού δεν έχει ξαναζητηθεί σε τέτοιες εξετάσεις. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές και όσοι αντιμετώπισαν το μάθημα και την εξέταση με σοβαρότητα και ψυχραιμία δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αριστεύσουν.

Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και εκπλήξεις τα θέματα στη Χημεία, το ερώτημα παγίδα

Τα θέματα στη Χημεία στα οποία εξετάστηκαν σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι μαθητές σε Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας στο πλαίσιο των Πανελληνίων 2024 ήταν βατά και χωρίς απαιτητικά ζητούμενα. Σύμφωνα με το σχολιασμό από τον Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) τα σημερινά θέματα στη Χημεία κρίνονται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες οι απαντήσεις των θεμάτων, με μικρή προσοχή στις λεπτομέρειες των αιτιολογήσεων στο Θέμα Β. ΘΕΜΑ Γ Αναμενόμενα ερωτήματα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. ΘΕΜΑ Δ Μεγάλης έκτασης απαντήσεις στα ερωτήματα Δ1 και Δ2. Με ελάχιστη δυσκολία το Δ3, όπου χρειάζεται μικρή προσοχή. 

Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις στη Χημεία

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις στη Χημεία από το φροντιστήριο Μεθοδικό πατώντας εδώ

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς από το φροντιστήριο Μεθοδικό τα θέματα στη Χημεία καλύπτουν όλο το εύρος της εξεταζόμενης ύλης και είναι προσανατολισμένα στο πνεύμα του σχολικού βιβλίου και ως εκ τούτου ένας υποψήφιος που έχει κατανοήσει και έχει διαβάσει καλά το σχολικό εγχειρίδιο δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα: Το θέμα Α δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία και επομένως δεν αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους. Αντίστοιχα, το θέμα Β περιέχει βατά θέματα θεωρίας χωρίς να εμφανίζει ιδιαιτερότητες. Το θέμα Γ περιέχει την αναμενόμενη θεματολογία και ενδεχομένως θα δυσκολέψει τους υποψηφίους στις ενώσεις Λ και Μ του θέματος Γ1. Όπως είναι αναμενόμενο, μεγαλύτερη δυσκολία παρουσιάζει το Θέμα Δ το οποίο όμως δεν απαιτεί εξειδικευμένους χειρισμούς με εξαίρεση το ερώτημα Δ3.α.